Belföld

A terrortámadások áldozataira emlékeznek hazánkban is

Több megemlékezést tartanak Magyarországon is a 2001. szeptember 11-ei, New York-i terrortámadások tizedik évfordulóján.

Állami rendezvényként vasárnap emlékkoncert lesz a Deák téri evangélikus templomban, amelynek fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök lesz. Az államfő beszédet mond az eseményen, amelyen többek közt a magyar politikai élet és közigazgatás vezetői, a terrorelhárításban részt vevő szervek képviselői és a külföldi diplomáciai testületek vesznek részt.

A terrorizmus elleni küzdelemről konferenciákat tartanak Budapesten. A Demokratikus Átalakulásért intézet és a Közép-Európai Egyetem „Tíz évvel később, 9/11-re emlékezve” címmel rendezett előadást szeptember 9-én, amelyet az Egyesült Államok nagykövetsége, a Külügy minisztérium és a Tom Lantos Intézet is támogatott. A konferencia céljai közt szerepelt annak elemzése, hogy a jövőben milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a terrorizmus elleni küzdelemben. A Terrorelhárítási Központ és a BM Tudományos Tanácsa szeptember 29-30-án szervez nemzetközi konferenciát „Terrorizmus és demokrácia a 21. században” címmel. A rendezvény a terrorellenes fellépés és az emberi jogok korlátozásának összefüggéseit elemzi.

„Emlékezzünk szeptember 11-re!” véradó napot szervez vasárnap az Amerikai Nagykövetség és a Magyar Vöröskereszt a szervezet Országos Igazgatóságán az Arany János utca 31-ben, fél 10-től délután fél 4-ig. Az eseményen az amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis is részt vesz és vért ad. Bombera Krisztina újságíró, a Magyar Vöröskereszt véradó kampányának egyik segítője csatlakozik a diplomatához.

A terrortámadásokban elhunyt áldozatokra, köztük arra a 343 tűzoltóra emlékezik a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szeptember 11-én, akik a mentési munkálatok közben lelték halálukat. Délben riasztás fenntartása mellett, valamennyi fővárosi tűzőrség tűzoltói felsorakoznak a szertárak elé járműveikkel, hogy egyperces néma tiszteletadással adózzanak a szeptember 11-i terrortámadás során hősi halált halt New York-i bajtársak emlékének – olvasható a közleményükben. A fővárosi tűzoltók részt vesznek a MENSCH Alapítvány által szervezett megemlékezésen is, ami délután fél 3 és fél 5 között lesz Budapesten a Szabadság téren.

A rendőrség és a terrorelhárítás megteszi a szükséges óvintézkedéseket az évfordulóval kapcsolatban. Ezek nem érintik az emberek mindennapi életét, ezért például a közlekedésben nem kell nagyobb fennakadásokra számítani – tájékoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hír24-et. A rendőrség „megfelelő szinten biztosítja” az egyes rendezvények színhelyeit, így az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége által szervezett eseményt is – közölték.

A magyar rendőrök külön megemlékezést nem tartanak, testületileg nem képviseltetik magukat ilyen eseményen.

Ön is emlékszik rá, hogyan értesült tíz éve a terrortámadások híréről? Munkában volt? Iskolában? Telefonon hívták? Ossza meg velünk élményeit a Facebook-on!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik