Belföld

Munkát ad a parlamentnek a Fidesz-KDNP

A devizahitelesek megsegítése mellett a választási rendszerre, a bírák pótlására és az oktatás átalakítására is tesznek javaslatot.

„Feszített tempójú, kiváló hangulatú” ülést tartott a Fidesz-KDNP frakciója Hajdúszoboszlón – mondta Lázár János pénteken. A két frakció közös csoportjai a minisztereket és az államtitkárokat hallgatják ma meg.

A Fidesz frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint a devizahitelesek megsegítését tartják az egyik legfontosabb tennivalónak. Ezért javasolják a kormánynak, tegye lehetővé az adósságuk rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését. Javaslatuk szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, és a tranzakció teljes költségét és pénzügyi következményeit a bankoknak kell viselniük.

Véleményük szerint biztosítani kell a lehetőségét, hogy a devizahitelesek megtakarításaikból, vagy forintalapú hitel felvételével egy összegben szabaduljanak meg a devizahitelüktől.

Amennyiben a kormány elfogadja a javaslatot, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják – tette hozzá Lázár János.

A frakcióvezető beszámolója szerint nyomatékosan felkérték a kormányt, vizsgálja meg, ki a felelős azért, hogy 2002 után „a szocialista kormányzat rászabadította az országra” a jelzálogalapú devizahiteleket.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hozzátette, a két kormánypárti képviselőcsoport támogatja a kormány eddig megkezdett gazdaságpolitikáját, amelynek legfőbb célja az államadósság csökkentése. Jelezte: a kormány arra készül, hogy „esztendőkben lesz mérhető” az euróválság elhúzódása, így erre a gazdasági környezetre kell berendezkedni. Leszögezte: mindenképp teljesítik az idei 3 százalékos költségvetési hiánycélt.

Egyfordulós, vegyes választás határon túliakkal

Lázár János kitért arra, hogy egyfordulós, vegyes választási rendszerre tesz javaslatot a Fidesz-frakció az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának. Elmondta: egyetértés volt a képviselők közt arról is, hogy minden határon túli magyar is szavazati jogot kapjon, ahogyan a hazai kisebbségek képviselete is biztosítva lesz, de ezek részletes szabályozására nem tesznek javaslatot.

Hozzátette: 90-110 egyéni választókerület lesz, aminek határai nem lépik túl a megyehatárokat, és az Alkotmánybíróság, valamint a Velencei Bizottság ajánlásának megfelelően nem lesznek közöttük 15 százaléknál nagyobb különbségek azok lakosságszámában.

Az alkotmányügyi bizottság szeptember 30-ai üléséig megteszik végleges javaslataikat, és nyitottan állnak az egyeztetés, a többi parlamenti párt meglátásai elé.

Bírák pótlása

Átmeneti törvény készül a nyugdíjba vonuló bírók pótlására, amely gyorsabb pályáztatást fog lehetővé tenni a bírói előmenetelben – folytatta Lázár János. Ez év elején komoly bírói átrendeződést tesz majd lehetővé, így nem fog fennakadást okozni a nyugdíjba vonuló bírók pótlása.

Ismertette: a Legfelsőbb Bíróság helyét a Kúria veszi át. A Kúria elnöke lesz felelős a bíróságok szakmai munkájáért. Egy újonnan felállítandó Országos Bírói Hivatal elnöke a rendszer igazgatását vezeti majd. Az Országos Bírói Hivatal volna az, amely megszervezné a bíróságok munkáját, munkáltatói kérdésekben döntene, bonyolítaná a bírói pályázatokat, élne a bírók kiválasztásának jogával. A frakció arra tesz majd javaslatot, hogy a testület elnökét a parlament 9 évre, kétharmados többséggel válassza meg. Lázár János leszögezte: az igazságszolgáltatásnak megmarad a mostani többszintű rendszere. Hangsúlyozta: gyors igazságszolgáltatást szeretnének és azt, hogy ne kelljen sokszor éveket várni jogerős ítéletekre.

Állami iskolák és kórházak

Lázár beszámolt arról is, hogy elsöprő többséggel mondott igent a frakció Orbán Viktor miniszterelnöknek arra kérdésére, hogy újjá kell-e szervezni a közoktatást, és támogatta, hogy a következő tanévtől az önkormányzati óvodák kivételével állami fenntartásba kerüljenek az eddig önkormányzati fenntartású általános iskolák, a gimnáziumok és a szakközépiskolák. Kérdésre válaszolva Lázár János annak a meggyőződésének adott hangot, hogy azok az oktatási intézmények kaphatnak állami támogatást, amelyek hozzájárulnak a társadalmi felzárkóztatáshoz.

Magyarországon a jövőben állami feladat lesz a fekvő- és a járóbeteg-ellátás – ismertette az egyhangú döntést Lázár János. A frakció abban is állást foglalt, hogy a kórházak és a szakrendelők ne a kormányhivatalok felügyelete, hanem központi állami szerv irányítása alá tartozzanak.

A napirenden előzetesen nem szerepelt az önkormányzatok ügye, de a frakció váratlanul állást foglalt a kérdésben. Lázár szerint a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja zöld utat adott az új önkormányzati rendszernek. Álláspontjuk szerint szükség van új önkormányzati törvényre, amely szabályozza egyebek mellett az egyesített hivatalok kérdését, a járási társulásokat és az egységes finanszírozást – jelezte a politikus. Elmondta, hogy Budapestről – a fővárosi és a kerületi önkormányzatok viszonyáról – nem született döntés.

Bejelentette: a kormány vasárnap „a parlament számára munkakövetkezményekkel járó döntéseket hoz, ezért hétfő délelőttre összehívta a Fidesz-frakciót”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik