Belföld

Kardrántás a Hõsök terén

61 hallgató tette le a katonai esküt az augusztus 20-i tisztavatáson. Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint hatalmas munka van még hátra a honvédség és az egész ország megújításában. Az államfõ beszédében a katonák új feladatát emelte ki.

Schmitt Pál köztársasági elnök az ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy a katonáknak ma új feladatuk van, a honvédségnek kell hazaszeretetbõl új lelkületet adnia az országnak. A köztársasági elnök beszédében kiemelte, hogy a magyar nemzet mindig kellõ számban és szellemben állított ki katonákat, küldött bátor vitézeket a hon védelmére.

Hende Csaba szerint a honvédség megújításában az elõzõ két kormány által hátrahagyott anyagi és morális örökség ellenére hatalmas lépéseket tettek elõre. A miniszter szólt arról is beszédében, hogy a rendkívül szûkös anyagi körülmények között elõkészítik mindazon fejlesztéseket, amelyek a katonai képességek megõrzéséhez szükségesek, ehhez pedig elengedhetetlen a hazai hadiipar újjáélesztése.

Az avatáson hatvanegy hallgató tette le a katonai esküt, amelynek aláírt példányát átadták Schmidt Pál köztársasági elnöknek. Az eskü elmondása után a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett tisztek kardrántással és a “hazáért mindhalálig” felkiáltással fejezték be a ceremóniát. Az ünnepélyes esküt követõen megkoszorúzták a Magyar Hõsök Emlékkövét.

Az ifjú tiszteket a Magyar Honvédség harci helikopterei, csapatszállító és vadászrepülõgépei a Hõsök tere feletti kötelékrepüléssel köszöntötték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik