Belföld

Magyar Bálint Orbán pszichéjébe túr

Orbán képtelen elviselni, ha bárki más valami érdemlegeset tesz - ezt találta mondani hétfő reggel a szabad demokrata volt oktatási miniszter a Klubrádióban. Meg azt is, hogy szerinte a PPP-beruházások nem növelik a költségvetés terheit.

“Nagy baj egy országra nézve, ha első számú vezetője pszichésen, lelkében olyan típusú ember, aki képtelen elviselni, hogy bárki más rajta kívül vagy az ő támogatóin kívül érdemlegeset, pozitívat tud csinálni.” Ezt Magyar Bálint szabad demokrata, volt oktatási miniszter nyilatkozta a Klubrádióban a Magyar Nemzet azon állítására, miszerint a PPP-szerződések eladósították az országot, amiért Magyar Bálintot is felelősség terheli.

azt írja a magyar nemzet…

…hogy négyszázmilliárd forintot spórolhat a kormány,
ha megszünteti a balliberális idők állami nagyberuházásairól szóló,
magántőkét bevonó, azaz PPP–szerződéseket. A szaktárca szeptemberben
egyezségre juthat valamennyi magánbefektetővel. Ezután arra keres
választ, hogy az állami vagyon elherdálásáért kit terhel büntetőjogi
felelősség. A szálak – a lap szerint – Magyar Bálint oktatási
minisztériumához, Gyurcsány Ferenc volt üzlettársához és a honvédelmi

tárca korrupciós ügyeiből ismert egyik céghez vezetnek.

A volt oktatási miniszter hangsúlyozta: a PPP-s beruházások szerinte bizonyíthatóan nem növelték az államadósságot.

“A kormánypolitika fő motívuma, hogy mindent szimbolikusan és gyakorlatilag leromboljanak, amit más csinált, ami nem ő. Ahogyan az autokraták, ő is csak azt tudja elviselni, hogy a történelem az vele kezdődik, és ezért kell megsemmisíteni mindent – folytatta Magyar. – Én büszke vagyok erre a programra… Ez a magyar felsőoktatásnak a legintenzívebb és legsikeresebb infrastrukturális fejlesztése volt. Egy olyan időszakban kellett végigvinni ezt a programot, amikor nyilvánvaló volt, hogy semmilyen más forrás nem fog rendelkezésre állni. Mert a szocialisták száznapos programja, amit a Fidesz is megszavazott, nyomán megszűnt minden szabad fejlesztési forrás.”

A volt oktatási miniszter elmondta: PPP-programban az oktatás területén 54 beruházás valósult meg, ezek zöme kollégiumépítés és felújítás volt. A program 2003-as indítása előtt 40 ezer kollégiumi férőhely létezett az országban, ugyanannyi, mint másfél évtizeddel korábban, negyedannyi hallgatóra. 2010-re 17 ezer kollégiumi férőhelyet újított fel a tárca, további nyolcezer-ötszázat létesített, valamint új oktatási épületeket, kutatóhelyeket, könyvtárakat épített – állítja Magyar Bálint.

Magyar: Az SZDSZ-es oktatáspolitika a kormányon belüli támogatottságot sem bírta folyamatosan (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Magyar: Az SZDSZ-es oktatáspolitika a kormányon belüli támogatottságot sem bírta folyamatosan (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A politikus kijelentette: a PPP-s beruházások nem növelték a költségvetés terheit.

Magyar arra is kitért: azért nem lett igazán sikeres a tárcát két cikluson keresztül vezető SZDSZ-es oktatáspolitika, mert még a kormányon belüli támogatottságot sem bírta folyamatosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik