Belföld

Kaltenbach: Bibó ma a cigánygyűlölet ellen emelné fel szavát

Az LMP-s politikus szerint a demokraták hűek kell legyenek Bibó István elveihez.

Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi frakcióvezetője vasárnap, a Bibó István születésének 100. évfordulóján tartott megemlékezésen úgy fogalmazott: Bibó István azon kevesek közé tartozik, „akiről a kifogástalan demokrata, a megalkuvást nem ismerő humanista, az egyszerre tudós ember és a gyakorlati politikus, a vészben is bátran helyt álló, életét kockáztató hazafi portréja is megrajzolható lenne, vagy sokkal inkább meg kellett volna rajzolni”. A Bibó Társaság egyik alapítója hozzátette: Bibó nem hagyott ránk egyetlen mondatot sem, amelyet morális kritika érhetne, nem tett semmi olyat, amit kifogásolni lehetne.

Kaltenbach Jenő szerint Bibó István mindig felemelte a szavát az erőszak, az igazságtalanság ellen, a gyengék és a kiszolgáltatottak védelméért, akkor is, amikor „a politikai osztály többsége éppen azzal volt elfoglalva, hogy a bűnt elfogadhatónak, sőt politikai szükségszerűségnek tüntesse fel és ezáltal igazolja”.

Az LMP-s politikus felidézte: Bibó István fellépett a zsidóság megbélyegzése ellen ugyanúgy, mint ahogy 10 évvel később a németek elüldözése ellen is. Mint mondta, „ma biztosan szót emelne a cigánygyűlölet minden megnyilvánulása ellen”. Hozzátette: talán éppen ez az, ami miatt a mai napig nem foglalhatja el méltó helyét a magyar történelmi emlékezetben.

Kaltenbach szerint „a Bibóra való emlékezés mindig szembesít bennünket saját gyarlóságainkkal, de példája iránytű is a helyes út megtalálásához”. Leszögezte: legfőbb ideje, hogy a meggyőződéses demokraták megkezdjék az elmúlt évtizedekben felmerült adósság törlesztését. Meg kell tennünk szimbolikus gesztusokkal, amilyen egy köztér vagy intézmény róla való elnevezése, de ennél is fontosabb, hogy az általa vallott elvek hű követése és népszerűsítése”. Jelezte: az LMP magát Bibó István örökösének tartja, életútját, magatartását példának, széles körű megismertetését feladatának tartja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik