Belföld

Hasonló állásponton az MSZP és a Jobbik Mol-ügyben

A szocialisták dilettánsnak, a redikális párt hajmeresztőnek nevezte a kormány ötletelését a részvénycsomag újbóli eladásáról.

Az MSZP szerint nem érte váratlanul a kormányt az Európai Unió Bíróságának csütörtöki döntése, hogy nincs összhangban a közösségi joggal a magyar áfaszabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést.

Tukacs István pénteki sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére azt mondta: a kieső bevételek pótlására a kabinetnek fel kellett készülnie, véleménye szerint ezt támasztja alá, hogy Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára már a múlt héten az orosz tulajdonból a közelmúltban visszavásárolt Mol-részvénycsomag egy részének esetleges eladásáról beszélt. A csütörtöki ítélethirdetés után pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium is azt tudatta, hogy amennyiben a jövő évet illetően szükséges, a kormány a költségvetési bevételek növelése érdekében mérlegelni fogja a Mol-részvénycsomag egy részének értékesíthetőségét.

Az MSZP-s képviselő ugyanakkor úgy tartja, hogy a szükséges mintegy 100-120 milliárd forint előkerítésére megfelelő megoldás lehet a hitelfelvétel, illetve a költségvetési tartalékok egy részének felhasználása, elfogadhatatlan azonban, hogy állami vagyont használjanak fel erre a célra. Így dilettantizmusnak nevezte, hogy a kormány kilátásba helyezte a nemrégiben visszavásárolt Mol-pakett értékesítését.

A Jobbik szerint “hajmeresztő ötlet” a Mol-részvények újraértékesítésével “orvosolni” az áfadöntés következményeit – jelentette ki Hegedűs Tamás pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten. Kijelentette: az állam által nemrég visszavásárolt Mol-pakett az elmúlt hetekben is jelentősen veszített értékéből és az esetleges eladás hírére is “biztosan tovább esnek az árfolyamok”, ezért a Jobbik szerint – amennyiben létrejön – az értékesítés “a nemzeti vagyon elkótyavetyélését jelenti”. Az ellenzéki politikus szerint például a költségvetés központi tartalékából lehetne pótolni az Európai Bíróság döntése nyomán kieső 100 milliárd forintra tehető tételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik