Belföld

Felmentették Képíró Sándort

A 97 éves volt csendőr századost a mentők szállították az ítélethirdetésre. Infúzióra kötve ült a tárgyalóteremben.

Nem jogerősen felmentette a háborús bűntett vádja alól hétfőn a Fővárosi Bíróság Képíró Sándor volt csendőr századost. Képírót a mentők hozták be a bíróság épületébe, mert egy hete kórházban van. A bíró azt mondta: állítólag rossz gyógyszert adtak neki. Képíró a tárgyalóterembe is infúzióra kötve érkezett. Az ítélethirdetés ennek ellenére elkezdődött.

Az ítélethirdetés hatalmas érdeklődés mellett zajlott, a magyar mellett a nemzetközi sajtó is képviseltette magát.

Képíró Sándort azzal vádolták, hogy 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégzésében.

Korábban az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért a 97 éves Képíró Sándorra, mondván: megállapítható, hogy Képíró hozzájárult csaknem negyven ember törvénytelen kivégzéséhez, amellyel háborús bűntettet követett el. Továbbá megállapítható, hogy tudott arról, hogy a razzia célja az izraelita vallású és a szerb lakosság kivégzése, az erre vonatkozó, feletteseitől kapott parancsot pedig továbbította beosztottjainak, a razzia tényleges végrehajtóinak.

Képíró Sándor ügyvédje viszont az eljárás megszüntetését kezdeményezte, mert álláspontja szerint a vád tárgyává tett cselekményeket már elbírálták 1944-ben.

A tárgyaláson jelen volt a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója, Efraim Zuroff, valamint Vladimir Vukcevic, a háborús bűnök kivizsgálásáért felelős szerb különleges ügyész. 2008-ban Vukcevic hivatala Zuroff-fal együtt kérte a Képíró elleni vizsgálat megindítását.

Zuroff az ítéletről azt mondta: megdöbbent, hogy nem ítélték el Képírót, érthetetlen számára, hogy miért mentették fel, hiszen szerinte ez volt az egyik legegyértelműbb eset, amivel valaha foglalkozott. Vukcevic szintén döbbenetét fejezte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik