Belföld

Péntekig biztos a hőségriadó

Pénteken éjfélig másodfokú hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos az ország egész területére.

A napi középhőmérséklet ugyanis a következő napokban várhatóan meghaladja a 25 Celsius-fokot. Az átmeneti enyhülés után ismét melegedés valószínű a légkörben, szerdán már sokfelé 25, 26 fok körül alakul a napi átlaghőmérséklet. A legmelegebb csütörtökön valószínű, ekkor az ország nagyobb részén átlagosan 28 fokot mutatnak majd a hőmérők, de az Alföldön akár 30 fokos átlag is lehet. A Kisalföldön az alsóbb légrétegekben megindul a hideg levegő beáramlása napközben, így ott csökken a hőmérséklet (26, 27 fokos átlag valószínű). Pénteken már csak helyenként, az ország déli, délkeleti részein lehet 25 fokos középhőmérséklet.

A mentők tapasztalatai szerint hőségriadó idején 20-30 százalékkal nő a rosszullétek száma. Ezek megelőzése érdekében számos intézkedést hoztak országszerte: a mentőszolgálatok teljes kapacitással dolgoznak, a katasztrófavédelem közzétette a klimatizált épületek listáját, több helyen pedig vizet osztanak és éjjel-nappal mossák és hűtik Budapest utcáit.

A Fővárosi Vízművek a város több pontján friss csapvízzel látja el a járókelőket. A város forgalmasabb terein zacskós vizet osztanak a vízmű munkatárai. A múlt heti napi átlagos 6 ezer zacskóhoz képest hétfőn már több mint 10 ezer fél literes zacskós víz fogyott. A Deák téri metrómegállónál felállított vízműves sátornál ballonos vízadagolóknál frissülhetünk fel, itt a tegnapi napon 66 ballon, vagyis 1254 liter víz fogyott. Ez azt jelenti, hogy közel 6300 pohárral ittak meg az arra járók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik