Belföld

CET az ÁSZ hálójában

Az Állami Számvevőszék feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. A budapesti Közraktárak projekt PPP konstrukcióban történő megvalósításakor a gyanú szerint bűncselekmény történt.

Az Állami Számvevőszék elvégezte a fővárosi Önkormányzat költségvetési és pénzügyi egyensúlyi helyzetének elemzése, a költségvetés-tervezés és a zárszámadás-készítés folyamatában kialakított belső kontrollok működésének 2011. évi ellenőrzését. Ezzel összefüggésben a számvevők által feltárt tények megalapozzák bűncselekmény elkövetésének gyanúját a Közraktárak Projekt PPP konstrukcióban történő megvalósításánál. Az Állami Számvevőszéknek – a törvény szerint – ilyen esetben azonnal meg kell keresnie az illetékes hatóságot.

Erre tekintettel az Állami Számvevőszék Jogi osztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének, valamint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett kísérletének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon – tudatta az Állami Számvevőszék.

A budapesti közraktárak átépítésével létrejövő CET régóta a viták kereszttűzében áll. A Fővárosi Önkormányzat és a beruházó egymásra mutogat a komplexum csúszása miatt. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes korábban tudatta, hogy a Porto Investment Hungary Kft.-nek már tavaly augusztusban át kellett volna adnia a CET-et, de ez a beruházó késedelme miatt máig nem történt meg. A cég előzőleg azt állította, hogy az önkormányzat hátráltatja a létesítmény megnyitását.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

A CET beruházója, a Porto Investment korábban önmaga ellen kért felülvizsgálatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, azért, mert úgy vélte, az önkormányzat a szerződés előnytelenségére és egyéb “megalapozatlan indokokra” hivatkozva hátráltatja az épület megnyitását.

A mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását a tervek szerint 2010 augusztusában kellett volna befejezni, a 8,5 milliárd forintos beruházás PPP-konstrukcióban, a Fővárosi Önkormányzat szerepvállalásával és a Porto Investment Kft. fejlesztéseként valósul meg.

A hatalmas, bálnára hasonlító épületegyüttes szokatlan megoldásban integrálja a XIX. századi raktárépületeket egy korszerű építménnyel. A két meglévő régi raktárépületen egy egyedi tervezésű üveghéj nyúlik át, és galériát alkotva egyesíti a régi és új építményeket, amelyekben sok üzlet működik majd, a kis butikoktól, bároktól, művészeti galériáktól a nagyobb egységekig, éttermekig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik