Belföld

Ígéret marad a háziorvosok ingyenes parkolása?

A főpolgármester megígérte, de egyelőre nincs napirenden az a jogszabály, amely teljesen ingyenessé tenné a háziorvosok és ügyeleti orvosok parkolását Budapesten. A lapunknak nyilatkozó orvosok a körzeten kívüli betegek miatt kérnék az ingyenességet.

Tervei szerint ingyenes parkolást biztosítana az ügyeleti és háziorvosoknak Budapesten – ígérte bő egy héttel az önkormányzati választások előtt Tarlós István, aki azóta főpolgármester lett.

Lapunk megkereste a Fővárosi Önkormányzatot, hogy a Moszkva tér átnevezése és Budapest zászlajának lecserélése mellett jutott-e már idő a háziorvosok ingyenes parkolásához szükséges jogszabályok megalkotására, ám azt a választ kaptuk, hogy a „kérdés nincs napirenden”.

Nincs kegyelem Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Nincs kegyelem. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Bár a napokban megjelent hírek szerint Nyíregyházán már vissza is élnek az egészségügyi dolgozók az ingyenes várakozás lehetőségével, Budapesten egyelőre visszaélni sincs igazán mivel. A fővárosi háziorvosok attól az önkormányzattól kapnak parkolási engedélyt, ahol praxisuk van. A cédula évente ezer forintért kiváltható, tehát ugyanannyiba kerül, mint a kerületi lakosok magáncélra történő éves parkolása.

Az engedélyhez több kerületben óra is tartozik, amin be kell állítani a parkolás kezdetét, innentől kezdve két órájuk van az orvosoknak, mielőtt fizetniük kell. A rendszer nem túl szerencsés, mert így a háziorvosnak sokszor sietnie kell a beteg ellátásakor, ha nem akar fizetni.

Ha elköltözik a beteg

Nikolits Ilona, II. kerületi háziorvos szerint a parkolási gond ott kezdődik, amikor a háziorvos betege elköltözik, és később is ragaszkodik a jól bevált gyógyítójához. Ekkor ugyanis az orvos kénytelen megfizetni a parkolási díjat, ha ki kell mennie a helyszínre. „A második kerületben van parkolási engedélyünk, de sok más kerületből is van betegem, és amikor hozzájuk kell kimennem, a parkolás rengeteg pénz. Sajnos Budapesten a háziorvos csak oda kap parkolási engedélyt, ahol a rendelője van, pedig a pacientúrája az egész városra kiterjedhet.” – mondja Nikolits Ilona.

A szomszédos XII. kerületben rendelő Komáromi Zoltánnak akkor is gondot okoz fizetni, amikor az OEP-hez, a SOTE-ra, kötelező továbbképzésekre hivatalos, vagy kórházi konzultációra hívják egy saját betegéhez, és az intézmény adott esetben egy másik kerületében van. „Igazán nem lenne nagy bevételkiesés a fővárosi önkormányzatnak egy általános engedélyt kiadni, ráadásul egy kicsit a szakma megbecsülését is jelentené” – véli.

A hegyvidéki háziorvos azt is hozzátette, hogy a fővárosban praktizáló mintegy 1500 háziorvoson kívül ugyanennyi körzeti nővérnek, 300 védőnőnek, és 300-400 otthoni szakellátónak is járhatna az engedély, hiszen ők is rendkívül sokat fizetnek parkolásért munkaidejük alatt.

Pósalaki Gabriella évekig volt a 16. kerület egyik háziorvosa. „A kerületben persze van engedélyünk, de nekem számos olyan betegem volt, aki más kerületekbe költözött, és oda kellett utánamennem, mivel ragaszkodott hozzám. Az is gyakori, hogy a háziorvost konzultálni hívják egyik – más kerületben lévő kórházban fekvő – betegéhez. Ilyenkor sajnos súlyos pénzeket kellett fizetnem a parkolásért ugyanúgy, mint bárki másnak” – mondja.

Tízezrek munkaidőben

Lapunknak nyilatkozott olyan orvos is, aki havonta több tízezer forintot költ parkolási bírságra, mert egy-egy körzeten kívüli beteghez sietve nincs módja/ideje parkolójegyet venni.

Az egészségügyet érintő szabályok ésszerűsítését célba vevő deregulacio.hu honlapon az egyik hozzászóló azt a megoldást javasolja, hogy – mivel az egészségügyi ellátásban dolgozók valamennyi adata megvan a területileg illetékes ÁNTSZ-ben – a hivatal által kiadott igazolás alapján a mozgáskorlátozottak parkolójegyéhez használt technológia felhasználásával az okmányiroda adná ki a parkolókártyát, ami a KRESZ megfelelő paragrafusának “szolgálatban levő egészségügyi alapellátásban dolgozó” kiegészítésével jogosítana díjmentes parkolásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik