Belföld

Orbánék teljes gőzzel robognak tovább

Az Országgyűlés a jövő héten három napon át ülésezik. A költségvetés módosítása mellett több sarkallatos törvény is napirendre kerül.

Az Országgyűlés előző heti négynapos ülése után hétfőtől ismét a megszokottnál hosszabb, szerdáig tartó ülést tart.

A parlament hétfőn dönthet az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításairól. Ezek elfogadása esetén a táppénzen lévők akár soron kívüli ellátásban részesülhetnek. Szigorodhatnak a gyógyszergyártókra és -forgalmazókra vonatkozó szabályok. A kormányzati javaslat rendezni akarja az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait is.

Szavazás várható a cukorgyárak privatizációját vizsgáló bizottság felállításáról, valamint arról a határozati javaslatról is, amely a privatizációs szerződések környezetvédelmi szempontból történő átvilágítására kéri a kormányt.

A Parlament kedden több mint egy tucat, korábban már tárgyalni kezdett javaslat részletes vitáját folytathatja le. A képviselők egyebek mellett a köztársasági elnök, valamint az egyházak jogállásáról, továbbá az alapvető jogok biztosáról és a közfoglalkoztatásról szóló előterjesztésekhez benyújtott módosító javaslatokról mondhatják el véleményüket. Szerdán általános vita kezdődhet a magyar nyelv napjának kijelöléséről és a budapesti Kossuth tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozati javaslatról is. Utóbbi indítvány elfogadása esetén a kormánynak 2014-ig ki kellene kiköltöznie az Országgyűlés épületéből. A parlament előtti Kossuth Lajos tér pedig kizárólagos állami tulajdonba kerülhet, és a tervek szerint sétatérré alakulhat át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik