Belföld

Az MSZP szerint elvághatja magát Magyarország

Úgy vélik, ha az új alkotmány hatályba lép, azzal Magyarország nemzetközi tekintélye elveszhet.

Az MSZP újfent arra szólítja fel a kormányt, hogy ne léptesse életbe az új alaptörvényt. Az alaptörvény kapcsán született velencei bizottsági jelentés ismeretében a szocialisták úgy ítélik meg, ha a kabinet mégis életbe lépteti az új alkotmányt, azzal Magyarország teljes nemzetközi tekintélye elveszhet.

Bárándy Gergely és Harangozó Gábor szocialista politikusok hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Velencei Bizottság megállapításai az új alaptörvény kapcsán szinte azonosak az MSZP korábban elhangzott kritikáival.

Bárándy Gergely kiemelte például, hogy az új alaptörvény és az ahhoz kapcsolódó sarkalatos törvények indokolatlanul korlátozzák a következő kormányok mozgásterét. Hangsúlyozta, hogy az alaptörvény hatalomkoncentrációt eredményez és az alkotmányozás több ponton napi politikai célokat szolgál.

A Velencei Bizottság – mint elhangzott – megállapította azt is, hogy az új alaptörvény megszületése nélkülözte az átláthatóságot, nem volt biztosított annak kapcsán a megfelelő társadalmi párbeszéd sem. A bizottság is úgy ítéli meg, hogy a határon túli magyaroknak biztosított választójog aggodalomra ad okot – mondta Bárándy Gergely.

A politikus hangsúlyozta: a Velencei Bizottságot, amely az Európa Tanács alkotmányossági ügyekben illetékes szerve, nem érheti az a vád, hogy a magyar ellenzék befolyásolja. Mint mondta, a testület főként egyetemi professzorokból áll, “akiket megvezetni sem lehet”.

Harangozó Gábor elmondta, az egész folyamat azzal kezdődött, hogy január közepén az európai néppárti svéd képviselők monitoringeljárás megindítását kezdeményezték Magyarországgal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik