Belföld

„Bohócforradalom” lesz jövő csütörtökön

Az alkotmányos jogok védelmében szervezett tüntetést ezzel a címmel Kónya Péter és Árok Kornél.

Június 16-ára békés fővárosi demonstrációt hirdetett az alkotmányos jogok védelme érdekében magánemberként Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke hétfőn Budapesten.

A sajtótájékoztatón Kónya Péter az akciót “bohócforradalomnak” nevezte, közlése szerint a jövő csütörtöki eseményre minden olyan civil és társadalmi szervezetet, szakszervezetet és állampolgárt várnak, aki bizalomvesztés miatt “visszamenőleges hatállyal” visszavonná a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazatait.

Mint mondta, a megmozdulás során az Alkotmány utcában felállítandó fülkékben lehet majd “voksolni” arról, hogy visszavonják-e a tavalyi szavazataikat az ott megjelentek, s ha úgy döntenek, hogy igen, akkor a Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez vonulnak, hogy “érvényt szerezzenek a nép akaratának”.

Szijjártó Péter szerint vannak olyan rendvédelmi szakszervezeti vezetők, akik “bohóctréfát próbálnak űzni nemcsak a kormánnyal való tárgyalásból, hanem az általuk képviselt állományból is”. Aminiszterelnök szóvivője úgy fogalmazott: egyes érdekképviseleti vezetőknek sokkal fontosabb saját pecsenyéjük sütögetése, saját politikai ambícióik kiélése, mint a normális együttműködésre irányuló tárgyalás a kormánnyal.

Miskolcon több szakszervezet szervez tüntetést, ugyancsak június 16-ára. Az MSZOSZ, az Autunóm Szakszervezetek Szövetsége és a Szakszervezetek Együtműködési Fóruma közösen kíván demonstrálni a munkavállalók jogaiért.

Egyebek mellett a szakszervezet ellenes intézkedések, a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megszüntetése, a Munka törvénykönyvének átalakítása, a nyugdíjrendszer egyeztetés nélküli átalakítása ellen tiltakoznak majd Miskolcon, a városháza és a megyeháza közötti területen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik