Belföld

Borkai Zsolt: Nem félek Eperjestől

Eperjes Károly, miután vasárnap alulmaradt a Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázaton, éles hangon kritizálta a városi közgyűlést és közvetve a település fideszes polgármesterét. Villáminterjúnkból egyebek mellett kiderül, hogy Borkai Zsolt nem SZDSZ-es ügynök, továbbá az is, hogy városában nincsenek "automatikus pályázatok". Slusszpoénként beperlődik a Magyar Hírlap.

„Ugye nem az SZDSZ-féle szabad gondolkodás fészkelte be magát a kultúrába és sorainkba?” – ezt a költői kérdést teszi fel a Magyar Hírlap hétfői számában Eperjes Károly. Mégpedig annak kapcsán, hogy Győr közgyűlése nem őt, hanem Forgács Pétert választotta a városi színház igazgatójául. Ön SZDSZ-es módra gondolkodik?

Nem. Sokkal inkább épeszű, patrióta polgármester módjára.

Szóval ön nem egy a Fidesz soraiba férkőzött szabad demokrata ügynök?

Nem. A Fidesz tagja vagyok.

Azt is mondja Eperjes: „Döbbenetes, hogy ide jutottunk. Mindenki számoljon el a saját lelkiismeretével. Annyit tudok hozzátenni a történtekhez, hogy ébresztő, Fidesz-KDNP, ébresztő Győr, ébresztő, Magyarország!”

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Én ébren vagyok. És Győr is ébren van. És bizonyára a Fidesz-KDNP is. Azt javaslom az általam nagyra becsült Eperjes Károlynak, hogy tegye túl magát a csalódottságon, és ne keressen összeesküvést ott, ahol nincs ilyenről szó. Az ember időnként győz, máskor veszít – én sportolóként az utóbbit is megtanultam elviselni.

Azt javaslom az általam nagyra  becsült Eperjes Károlynak, hogy tegye túl magát a csalódottságon, és ne keressen összeesküvést ott, ahol nincs ilyenről szó.

Azt javaslom az általam nagyra becsült Eperjes Károlynak, hogy tegye túl magát a csalódottságon, és ne keressen összeesküvést ott, ahol nincs ilyenről szó.

Nem ön fúrta meg Eperjes pályázatát?

Eszembe nem jutott.

Kire szavazott?

Forgács Péterre.

Miért?

Az ő pályázatát és személyét tartom jobbnak a Győri Nemzeti Színház vezetésére. Helyiekből és a kulturális tárca által delegált szakemberekből álló szakmai bizottság értékelte mindkét jelentkező pályázatát. A grémium Forgács Péter mellett tette le a voksát. Ezt követően a városi oktatási, kulturális és sportbizottság elé került az ügy – ott is Forgács Péter nyert. A végső döntés a közgyűlésben született az ismert eredménnyel.

Eperjes úgy véli, „furcsa és jogilag aggályos, hogy még csak szavazásra sem méltatták” pályázatát.

Eperjes úr nem figyelt oda erre a kérdésre. Mindkettőjük pályázata a képviselő-testület elé került. Pusztán annyi történt, hogy először Forgács Péter pályázatát tettem fel szavazásra, és mivel 22 igen és nulla nem volt a szavazás eredménye, nem volt értelme Eperjesről is szavazni.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Eperjes szerint félnek tőle Győrben. Miért fél Eperjestől?

Nem félek Eperjes művész úrtól. Viszont további sok sikert és jó munkát kívánok neki a Veszprémi Petőfi Színháznál, ahol ő korábban másodmagával szintén pályázott az igazgatói posztért, és most a művészeti igazgatói feladatokat látja el.

Ismerik egymást személyesen?

Még 2006-ban váltottunk néhány mondatot.

Felhívja őt, tisztázni a helyzetet?

Nem tervezem.

Azért ez a botrány nem jött jól önnek.

Hivatalos, szabályos, demokratikus, törvényes pályázaton vagyunk túl, ahol egyetlen „baj” történt: nem Eperjes úr nyert. Van ez így. Tessék mondani: milyen kötelezettséget mulasztottunk el? Hol rontaná ez az én renomémat? A pártnál? Ha majd egyszer úgy fog működni a rendszer, hogy olyan, amúgy kiváló színészi teljesítménnyel, amit Eperjes úr a magáénak mondhat, automatikusan meg kell nyernie annak a valakinek egy pályázatot, azt tudomásul fogjuk venni. De most – szerintem szerencsére – nem ez a helyzet. Most még úgy van, hogy érdekek és érvek ütköznek, olykor vita alakul ki, aztán a végén dönt az erre választott testület.

Ön megszabta a képviselőknek, hogyan kell szavazni?

Nem. És nem is lett volna rá szükség, hiszen pártállástól függetlenül mindenki a Győrben köztiszteletben álló Forgács Péterre szavazott. Velem együtt.

És önt győzködte valaki fentről, a Fideszből, a kultusz államtitkárságról, a minisztertől, esetleg még följebbről akár egyik, akár másik jelölt támogatására?

Még a szavazás előtt hallottam szóbeszédet arról, hogy ezt már odafönt eldöntötték, de senki sem telefonált rám.

A Magyar Hírlap azt állítja: a kulturális államtitkár, Szőcs Géza is “nyakig benne van a győri sztoriban”.

Eszem megáll, de tényleg. Szőccsel soha az életben egyetlen szót sem váltottam.

Van erősebb állítása is a cikk szerzőjének: “Győri forrásból tudjuk, hogy Borkai Zsolt a döntés előtt azzal győzködte a döntnököket, ne szavazzanak Eperjesre, mert Orbán Viktor már megígérte neki a budapesti Nemzeti Színház vezetését.”

Szólok az ügyvédnek: perelünk.

Valótlan, ostoba, a tények ismeretét nélkülöző állítás.

Szintén a cikk szerint Eperjessel az a baja a városnak, hogy “Eperjes nem előkelő idegen: maga is kisalföldi. Igaz, nem Alföldi. Lehet, hogy ezért kell lakolnia. Mert keresztény, és… nemcsak hogy naponta jár szentmisére, de istenélményéről szívesen beszél az embereknek”.

Na, most robbanok fel. Szólok az ügyvédnek: perelünk. Keresztény vagyok, de a megbocsátásnak is van határa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik