Belföld

Orbán: háborút folytatunk az államdóssággal

A miniszterelnök szerint az ellenség leküzdéséhez olyan eszközökhöz kell nyúlni, amelyektől már elszokott az EU.

“Az államadósság tekintetében Magyarország háborúban áll, és ezt a küzdelmet meg akarja nyerni” – mondta a magyar kormányfő az EU-tagállamok parlamentjei európai ügyi bizottságainak ülésén, a Parlamentben. A COSAC-találkozón Orbán Viktor hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ellenségnek tekintett államadósság elleni harc sikeréhez olyan lépésekre is szükség van, amelyek ma még újak, vagy amelyektől már elszokott az unió.

Arányos adórendszer bevezetése, a kis- és középvállalkozásokat terhelő adók radikális csökkentése – sorolta az eddigi kormányzati intézkedéseket, hozzátéve, hogy ki kellett mondani azt is: szociális segély helyett munkabért fizetnek, csak a munkaképtelenek kaphatnak szociális segélyt. Orbán Viktor közölte: az államadósságot négy év alatt a GDP mostani 82 százalékos szintjéről a 70-75 százalék közötti sávba kell levinni.

“Magyarországot az a felismerés vezeti, hogy nem helyes, ha egy országot nemzetközi pénzügyi szervezetek finanszíroznak a piac helyett. Ezért mi az első adandó alkalommal a kormányváltást követően a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) elköszöntünk, és visszamentünk a pénzügyi piacokra” – idézte fel, azzal indokolva, hogy az államadóssággal és a munkanélküliséggel egyszerre “háborúban álló” ország számára szigorú pénzügyi ítéletre és körülményekre van szükség, amelyeket a piac tud garantálni számára.

A kormányfő szerint a jóléti államok kora véget ért, a válság utáni Európa és benne Magyarország sosem lesz már olyan, mint a válság előtt volt. Ezért most fel kell építeni a munkaalapú gazdaság korát, amely az uniós államokban nagyon sok – “ahogy önök mondják” – reformot, – “ahogy mi mondjuk” – átszervezést, újraszervezést igényel – emelte ki.

Beszédében kitért arra, hogy véleménye szerint az Európai Uniónak stratégiailag rendezett kapcsolatra van szüksége Oroszországgal, azonban ha nincs közép-európai együttműködés, akkor nehezen fog létrejönni stratégiai kiegyezés a kontinens és Oroszország között. Mint mondta, Közép-Európának biztonsági garanciákra van szüksége. A térség katonai biztonsága ugyan adottnak tekinthető – tette hozzá -, azonban szükség van gazdasági biztonsági garanciákra is, elsősorban az energia területén. Közép-Európa megerősödése egyetemes, átfogó európai érdek – összegezte Orbán Viktor.

A magyar EU-elnökségről szólva azt mondta: az eddigi sikerek listája meglehetősen hosszú, “de mindig gyanús, ha valaki a saját lovát dicséri, várjuk meg inkább, amíg a magyar elnökség véget ér, és majd különböző hivatalos fórumok elmondják a verdiktet a teljesítményünkről”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik