Belföld

A kormány megállapodott a Bankszövetséggel

A miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter bejelentette: megegyeztek a devizahitelek árfolyamának rögzítéséről.

Ötpontos otthonvédelmi akciótervben állapodott meg a kormány és a Magyar Bankszövetség a lakáshitelesek megsegítésére: árfolyamgátat vezetnek be, megszűnik az árverezési moratórium, létrejön a Nemzeti Eszközkezelő, bizonyos feltételekkel, de visszaállítják a devizaalapú lakáshitelezést, és bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást – közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és Patai Mihállyal, a bankszövetség elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.

180 forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát a lakáshitelek esetében – jelentette be a miniszterelnök hétfőn. Azt a hitelfelvevő dönti el, akar-e élni ezzel. Az euró árfolyamát 250 forinton, 100 japán jenét pedig 200 forinton rögzítik a devizaheitelesek megmentésére kidolgozott akciótervben – tette hozzá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A kormányfő közölte: létrejön a Nemzeti Eszközkezelő, amely két módon tud segíteni azoknak, akik elveszítették a lakásukat. Megindít egyrészt egy új házépítési programot zöldmezős állami beruházásként, és ott elhelyezést tud biztosítani az erre szoruló családoknak.

Másrészt úgy, hogy a bajba jutott adós lakását megvásárolja, és aki a lakásban addig tulajdonosként lakott, bérlőként ugyanabban a lakásban folytathatja az életét – mondta a miniszterelnök.

Megszűnik a lakás-árverezési moratórium, azonban a kormány és a bankszövetség olyan megállapodást kötött, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a jelzálogpiac beinduljon, élénküljön, ugyanakkor védelmet is kapjanak az érintett családok – közölte Orbán Viktor. Először csak a nagy értékű, nagy alapterületű lakások árverezésére lesz mód, a bankok pedig ígéretet tettek arra, hogy egy bizonyos kvótarendszer szabályai szerint árverezik majd a lakásokat.

A kormányfő elmondta: újra vehetnek fel euróban jelzáloghitelt azok, akik euróban kapják a fizetésüket és jövedelmük eléri a minimálbér 15-szörösét.

A kormány otthonvédelmi kamattámogatást is bevezet.Orbán Viktor kifejtette: támogatni fogják azoknak a hitelkamatát, akik kisebb lakásra váltanak, hogy elkerüljék a fizetési nehézségeket. Ha valaki nagyobb lakásból kisebbe költözik, hogy törleszteni tudja adósságát, akkor a kisebb lakás megvásárlásához kamattámogatást kap legfeljebb öt éven keresztül. Ez a legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5 százalékot is – tette hozzá.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban a Reutersnek azt nyilatkozta: ötpontos megállapodás született a kormány és a Bankszövetség között, többek között a devizahitelek árfolyamának rögzítéséről, illetve a fedezetek banki lefoglalását érintő kvótarendszerről – ; a költségvetésnek ez a megállapodás megközelítőleg 1,5 milliárd forintos költséget jelent – tette hozzá az MTI kérdésére.

A miniszter arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a felek nem tudtak megegyezni a bankadó 2012 utáni meghosszabbításáról. Matolcsy ugyanakkor elmondta, “nagy eredmény, hogy ennek ellenére megállapodás született”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik