Belföld

Pokorni: nem akarok miniszter lenni

Sem oktatási államtitkár, sem oktatási miniszter nem kívánok lenni - jelentette ki Pokorni Zoltán, miután a KDNP frakcióvezetője célozgatott arra, hogy ez állhat a Hoffmannt bíráló megjegyzései mögött. "23 éve politizálok, de még soha nem vonta senki kétségbe az erkölcseimet" - fogalmazott a fideszes szakpolitikus.

Az oktatással kapcsolatos törvények megalkotása évtizedekre fogja meghatározni akár több generáció életét Magyarországon, ezért egyetlen kérdést sem lehet a szőnyeg alá söpörni – erősítette meg Pokorni Zoltán. Hangsúlyozta, olyan horderejű ügy ez, amely fontosabb annál, semhogy valaki megsértődjön vagy nehezen viselje, esetleg személyes sértésnek vegye a szakmai véleményt. Sem oktatási államtitkár, sem oktatási miniszter nem kívánok lenni, ám az oktatási bizottság elnökeként módom van megfogalmazni az álláspontomat – mondta.

“23 éve politizálok, de még soha nem vonta senki kétségbe az erkölcseimet” – fogalmazott a fideszes szakpolitikus, hozzátéve: annak idején azért csatlakozott a Fideszhez, mert azt látta, annak politikusai egyenesen beszélnek, azt mondják, amit gondolnak és úgy is cselekszenek.

Kiemelte: számtalan szakmai, oktatási vitában vett részt, és sokszor vitatkozott a politikai térfél túloldalán állókkal vagy a vele együtt dolgozó politikustársaival is. “A becsületemről azonban még nem folytattam vitát senkivel. A mi pártunkban, Fidesz-tagok között eddig ez nem volt szokás. Ám nem tehetek mást, állok elébe” – mondta Pokorni Zoltán.

A Magyar Hírlap hozta nyilvánosságra, hogy Hoffmann Rózsa KDNP-s oktatási államtitkár – aki kettős, fideszes és KDNP-s párttagsággal rendelkezik – etikai eljárást szándékozik indítani a fideszes politikussal szemben.

A Fidesz etikai bizottsága megkapta Hoffmann Rózsa beadványát, amelyben vizsgálatot kezdeményez Pokorni Zoltán ellen, a testület azonban még nem döntött róla – közölte a Fidesz-frakció sajtófőnöke szerdán az MTI-vel. Az ügyről már tájékoztatták Orbán Viktor miniszterelnököt is.

A Népszabadság és a Magyar Nemzet szerdán azt írta, nem etikai vizsgálat várható az államtitkár és a fideszes oktatáspolitikus vitájának ügyben; előbbi arról is beszámolt, hogy tisztázó beszélgetést tartanak majd.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy szakmai kérdésekben, elvi, eszmei álláspontokban és személyes síkon lát tisztáznivalót Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke között. Úgy fogalmazott: mindkettejük védelmében szerencsés lenne, ha Pokorni Zoltán nem adna okot olyan találgatásokra, hogy “utódját azért bírálja, mert személyes ambíciói útjában áll”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik