Belföld

Elmarasztalták a Gyermekrák Alapítványt

Megsértette az egyenlő bánásmód követelményét a szervezet egy volt alkalmazottjával szemben.

Az alapítvány korábbi irodavezetője tavaly akart örökbe fogadni egy gyermeket, de miután ezt bejelentette munkáltatójának, felmondtak neki. Ráadásul az alapítvány elnöke még a gyámhivatalt is felhívta, hogy megakadályozza az örökbefogadást. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint zaklatás történt a nő anyaságával összefüggésben – hangzott el hétfőn az RTL Híradóban.

Jázmin tavaly tavasszal került a családhoz, örökbe fogadták. Erdélyi-Timon Éva a Gyermekrák Alapítványnál dolgozott, irodavezetőként. Tavaly márciusban szólt főnökének, hogy férjével néhány hét múlva örökbe fogadnak egy újszülött babát. Pár nappal később az alapítvány elnöke megszüntette a munkaviszonyát, sorozatos késésekre és pontatlan munkavégzésre hivatkozva. Sőt, az alapítvány elnöke ezután a gyámhivatalt is felhívta, és utalt arra, hogy nem alkalmas a volt irodavezető a gyermeknevelésre, mert már nincs jövedelme.

Az asszony az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, és az el is marasztalta a Gyermekrák Alapítványt. Gregor Katalin jogtanácsos szerint az alapítvány a panaszossal szemben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és zaklatás tényállását valósította meg vele szemben, igyekezett megakadályozni azt, hogy kérelmező örökbe fogadjon egy kisbabát.

Az alapítványnak a honlapján kellett nyilvánosságra hozni a hatóság határozatát, amely már jogerős. Ezt megtették, bár a határozatot csak az archívum menüpontban találták meg. Az ügyben a munkaügyi per még tart.

A Gyermekrák Alapítvány elnöke csak e-mailben válaszolt az RTL Híradónak. Eszerint a folyamatban lévő ügy végleges lezárásáig nem kívánnak nyilatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik