Belföld

Cionistának nevezte Faludyt a parlamentbe tartó jobbikos

Az a politikusnő lehet Samu Tamás Gergő utódja, aki korábban magyargyűlölőnek és cionistának nevezte Faludy György költőt.

Valószínűnek tűnik, hogy Szabóné Kocziha Tünde lesz Samu Tamás Gergő jogerősen elítélt jobbikos országgyűlési képviselő utódja a parlamentben. Ezt az érintett egyelőre nem cáfolta és nem is erősítette meg.

A Fővárosi Bíróság kedden hivatalos személy elleni erőszak miatt Samu Tamás Gergő jobbikos képviselőt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, mert 2008. március 15-én egy tüntetésen megrúgott és kővel megdobott rendőröket. Mivel jogerősen marasztalták el egy büntetőperben a Békés megyei listáról bejutó képviselőt, ezért vagy maga mond le mandátumáról, vagy a törvényhozás fosztja meg attól. Ez annak ellenére is érvényes, hogy a képviselő rendkívüli perorvoslattal él a Legfelsőbb Bíróságon. Az ügy érdekessége, ha a parlament hamarabb dönt az ügyben, akkor egy Samu számára kedvező legfelsőbb bírósági ítélet sem állítaná vissza a mandátumát.

Így valószínűnek tűnik, hogy a Jobbik 2010-es Békés megyei listájának második helyén szereplő Szabóné Kocziha Tündét jelöli a radikális párt a törvényhozásba. A Jobbik Békés megyei alelnöke és békéscsabai önkormányzati képviselője 2009 őszén egy, a békési megyeszékhelyen rendezett közgyűlési közmeghallgatáson “cionistának és magyarellenesnek”, valamint “köztudomásúlag magyargyűlölőnek” nevezte Faludy György Kossuth-díjas költőt. Ezért kérte, hogy a jövőben a békéscsabai városháza kérje be és ellenőrizze az ünnepi programok forgatókönyvét.

Mindezt akkor annak kapcsán mondta Szabóné Kocziha Tünde, hogy korábban részt vett az október 6-ára emlékező békéscsabai ünnepségen, ahol elhangzott egy Faludy-vers is. A közmeghallgatás után a Népszabadság kérdésére a politikus nem tudta megmondani, hogy Faludynak mely költeménye szerepelt műsoron, s hogy azzal szerinte mi volt a baj. Ahogy azt sem, mi gondja van a Kossuth-díjas költővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik