Belföld

Kétezer hektárnyi gyümölcs ment tönkre Borsodban

Az egész országban súlyos károkat okozott a fagy.

Jelentős károk keletkeztek a május 7-8-i hirtelen lehűlés miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyümölcsösökben is – írta az Észak-Magyarország kedden.

A májusi fagy több, mint kétezer hektárnyi gyümölcsöst károsított a megyében, a Bodrogközben és a Csereháton volt a legnagyobb pusztulás, a károsodás mértéke ezen térségekben 80-100 százalékos, jószerivel minden termés odalesz az idén, a kár pontos értékét ugyanakkor még nem összegezték – olvasható a megyei napilapban.

A cikk azt is megemlíti, hogy a kajszibarackjáról híres Göncön és környékén egyes termelők füstöléssel és fagyvédelmi permetezéssel sikeresen védekeztek, ennek köszönhetően vélhetően nem marad barack nélkül a piac.

Bács-Kiskun megyében a burgonyaültetvényekben és a gyümölcsösökben is komoly károkat okozott a fagy, helyenként a teljes idei termést „leszüretelte”. A helyi Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója tájékoztatása szerint a gazdák minden tőlük telhetőt megtettek, hogy megvédjék gyümölcsöseiket, ám a helyenként talajszint felett 2,5-3 méter magasan húzódó fagyhatár és a mínusz 4 Celsius fokot elérő hajnali hőmérsékletek ellen már a permetezés, illetve a füstölés sem segített.

Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig a múlt heti fagy szinte a teljes megye területét érintette. Kisebb-nagyobb mértékben tett kárt a mezőgazdasági növényekben, mínusz nyolc foknál viszont már jelentős sejtelhalással számolnak a szakemberek. A Vidékfejlesztési Minisztérium a megyei kormányhivatal közreműködésével egyébként már megkezdte a fagykárok felmérését az érintett településeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik