Belföld

Szennyezett paradicsom: egymásra mutogat a Tesco és beszállítói

Hatalmas mennyiségű, procimidonnal szennyezett paradicsomot találtak az áruházban.

A Tesco szerint félrevezette a magyar beszállító, így kerülhetett 220 kilogram növényvédőszerrel szennyezett paradicsom az áruházlánc üzleteinek polcaira április 9-én. A beszállító ugyanakkor azt mondja, papírokkal tudja igazolni, hogy rendben volt a szállítmány. A szükséges dokumentumokat, így a permetezési naplót is a Tesco rendelkezésére bocsátotta hétfőn.

A paradicsomot Spanyolországból vásárolták és az előírásoknak megfelelően nyomkövetési naplóval tudják igazolni, hogy eltelt a szükséges várakozási idő a permetezés után – mondta a Független Hírügynökségnek Márk Noémi, a Békés megyei beszállító, Bondár Attila zöldségeinek minőségellenőre. Ezeket a dokumentumokat az a cég állította ki, amelyiktől a paradicsomot vásárolták. A Tesco kérésére hétfőn átadták a szükséges papírokat az áruházláncnak. Márk Noémi leszögezte, hogy minden esetben betartják a nyomkövetési rendszert, nyilatkozatot kérnek attól, akitől beszerzik az árut. Az a céljuk, hogy jó minőségű termékeket juttassanak az üzletekbe.

Ahogy a beszállító a nyomkövetési naplóra hivatkozik, a Tesco a beszállítói nyilatkozatokra, hiszen kizárólag azok birtokában teszi a polcokra a termékeket. Mint a cég közölte, sajnálatos módon félrevezette őket a magyar vállalkozás, hiszen a kifogásolt tételben a határértéknél több növényvédőszer volt, épp ezért megteszik a szükséges lépéseket. Ez a beszállító minőségellenőre szerint a nyomkövetési dokumentumok bekérését jelenti, amelynek hétfőn eleget tettek. A Tesco a sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban megjegyzi, hogy az említett 4 tonna helyett országosan mindössze 220 kilogramm ilyen paradicsom került forgalomba, ebből 20 kilogramm volt a szekszárdi üzletben. A szennyezett paradicsomok április 9-én kerültek a boltokba, de a hatóság csak április 21-én értesítette az áruházláncot, hogy két hatóanyag esetében a megengedettnél több volt a paradicsomon. Ekkorra azonban már eladták a paradicsomokat.

Azt, hogy több mint 4 tonna paradicsomról van szó, a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapja közölte április 29-én. Ugyanott közölték azt is, hogy a szóban forgó paradicsomban egyik vegyszer (procimidon) 4,5-szerese volt a határértéknek, a másik (diklofluanid) a háromszorosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik