Belföld

A magyarérettségi megoldása

Középszinten 90 275 tanuló, emelt szinten 1292 diák írta meg hétfőn a magyar írásbeli érettségit. A középszintű vizsga helyes megoldásait máris ellenőrizhetik az fn.hu-n a diákok. Kedden 13 óra után a matematikapéldák helyes eredményeit is közzétesszük.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelijén a vizsgázóknak két feladatlapot (szövegértési és szövegalkotási) kellett kitölteniük.

A megoldásokat a Klebelsberg Kuno Gimnázium magyartanára, Dávid Zoltán közreműködésével most közreadjuk. A hivatalos megoldásokat kedden reggel 8 órakor teszi közzé az oktatási tárca a honlapján.

A feladatok:
Szövegértés
(A letöltött képet nagyítsa olvashatóra! Klikkeljen a szövegre!)
Nemes Nagy Ágnes-írás 1.
Nemes Nagy Ágnes-írás 2.
Nemes Nagy Ágnes-írás 3.

A megoldások:
(A letöltött képet nagyítsa olvashatóra!)
Feladat 1-4.
Feladat 5-7.
Feladat 8-10.
Feladat 11.

A vizsgázóknak 11 kérdésre kellett válaszolniuk, mindezért maximum 40 pontot szerezhettek.

A teszt második része a szövegalkotás feladat volt, amelyben három kérdésből kellett választaniuk egyet a diákoknak.

Az első lehetőség az érvelés feladat volt, amelynél az emberi természet sokszínűségéről kellett fogalmazást írniuk a végzősöknek. Ehhez Szophoklész Antigonéjának részlete nyújtott kiindulópontot, de a feladat szerint az esszében három kultúrtörténeti korszakban megjelenített irodalmi hős magatartásformáját is érinteni kell.

A másik választható lehetőség Móricz Zsigmond A világ végén minden szép és jó című tanyasi életről szóló novellájának elemzése, értelmezése volt. A harmadik lehetőség pedig Csokonai Vitéz Mihály Az álom leírása és Petőfi Sándor Az álom… című verseinek összehasonlító elemzése volt, többek közt az azokban megjelenő álom-toposz megjelenítések alapján.

Ezeknek értelemszerűen nincs “megoldókulcsa”.

a megoldások az fn.hu-n!

A középszintű matekérettségi megoldásai kedden 13 órakor már olvashatók az fn.hu-n!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik