Belföld

Ballagnak a véndiákok országszerte

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák.

Elballagnak középiskolájukból a hétvégén országszerte a diákok, hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák. Az érettségizők közül 92 200 diák az idei tanévben fejezi be a középiskolai tanulmányait.

A ballagás kifejezés a latin “valetans” (búcsúzó) szóból ered, a szokás pedig Selmecbányáról, ahol a XIX. század 70-es éveiben az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a “Ballag már a vén diák…” kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól.

A ballagás szokása, a végzős diákok búcsúja középiskolájuktól a XX. század elejére vált általánossá. Az 1920-as években az említett dalt felváltotta, kiegészítette az “Elmegyek, elmegyek…” kezdetű magyar népdal.

Szokássá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzősök szerenáddal köszöntik tanáraikat, a ballagás napján pedig az iskola zászlóját követve mennek végig a folyosókon, vállukon egy kis tarisznyával, amelybe az alsóbb évesek pogácsát, sót, földet és aprópénzt tesznek, és elhelyezik az iskola fényképét is.

A diákok hétfőn reggel magyar nyelv és irodalomból kezdik meg az érettségi vizsgákat, kedden a matematika, szerdán a történelem írásbelik következnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik