Belföld

Nyilvánossági gondok lehetnek a nemzeti konzultációval

Az MSZP azért indított vizsgálatot, mert állítólag nem volt lehetőség a civil kontrollra az alkotmányos kérdőívek feldolgozásánál.

Az MSZP vizsgálódik az új alkotmány tartalmára vonatkozó nemzeti konzultációs kérdőívek ügyében, miután a sajtóból úgy értesültek, hogy a civil kontroll állítólag nem érvényesült a kérdőívek feldolgozása során – jelentette be Nyakó István, a párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Úgy tudják, a Nyilvánosság Klub azt állítja, nem biztosították nekik a civil kontroll lehetőségét a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál, amikor a konzultációs kérdőívek feldolgozásába való betekintést kérték.

Nyakó István megemlítette, mivel a vita a hivatal és a civil szervezet között azóta is fennáll, az ellenzéki párt képviselői úgy döntöttek, maguk tájékozódnak a hivatalnál. Szólt arról, hogy a hivatal vezetőségétől kértek dokumentumokat, és a szükséges okiratokat reményeik szerint hamarosan megkapják.

Kitért arra, hogy a kormányhoz is intéznek kérdéseket az ügyben, megtudnák többi között, hogy a nemzeti konzultációs kérdőívek ügyiratnak számítanak-e, iktatták-e azokat, számszerűségüket mennyire lehet bizonyítani, kutathatók lesznek-e ezek az iratok vagy a későbbiekben megsemmisítik azokat.

Közlése szerint akkor is, ha mindent rendben találnak, és akkor is, ha visszásságokra bukkannak, kiállnak a nyilvánosság elé a vizsgálódás eredményeivel. A vizsgálat kapcsán felveszik a kapcsolatot a Nyilvánosság Klubbal – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik