Belföld

Az MSZP a kormány mellé áll hétfőn

A szocialisták támogatják a Btk. szigorítására vonatkozó javaslatot.

Az MSZP minden olyan javaslatot támogat, amelyek a szélsőjobboldali, fasiszta, rasszista csoportok elleni fellépéshez adnak eszközt – mondta Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő az MTI-nek annak kapcsán, hogy a kormány a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását javasolja a parlamentnek. A politikus hangsúlyozta azt is, hogy az élet kedden gyorsan meghazudtolta a kormányt.

Harangozó Tamás felidézte, hogy az előző ciklusban az MSZP-kormány többször is kezdeményezte a parlamentben az ilyen csoportok elleni fellépést, de akkor magukra maradtak. Azonban most is támogatják mind a kormány, mind az LMP hasonló javaslatát – tette hozzá. Emellett arra kérik a kormányt, hogy támogassák a polgárőrségről szóló törvény általuk benyújtott módosító javaslatát, amellyel egyértelművé tennék: a közbiztonság fenntartása a rendőrség kizárólagos feladata, bárki más csak vele egyeztetve járhat el.

Azt is elmondta, hogy az MSZP a továbbiakban egy országgyűlési határozat formájában a helyzet akut kezelésén túlmutató, nemcsak rendészeti, hanem társadalompolitikai, illetve szociális kérdések megoldására adandó válaszait is be fogja nyújtani a parlamentnek és nagyon remélik, hogy a kormány partner lesz azok megtárgyalásában.

Közölte azt is, hogy soha olyan gyorsan nem hazudtolt még meg az élet egy kormányt, mint az Orbán-kabinetet a keddi nap, ugyanis délután a Belügyminisztérium államtitkára és a rendészeti bizottság fideszes elnöke még büszkén állította a parlamentben, hogy a kormány megítélése szerint Gyöngyöspatán rend van. Aznap este viszont verekedés tört ki a Véderő elnevezésű szervezet és a helyi romák egy-egy csoportja között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik