Belföld

Visszatértek a romák Gyöngyöspatára

Hazatértek vasárnap Gyöngyöspatára a roma asszonyok és gyerekek - incidens is történt.

A 267 nőt és gyermeket azt követően szállították el Csillebércre, illetve egy szolnoki táborba, hogy a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában április 22-e és 24-e között. A Véderő tagjait még pénteken előállította, illetve igazoltatta a rendőrség, ezt követően valamennyi “táborlakó” elhagyta a helyszínt.

Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke, a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat volt elnöke a buszok megérkezésekor elmondta: a családtagjaikat azért kellett evakuálni, mert az életük veszélyben volt. Egyben cáfolta, hogy a táboroztatást már azt megelőzően megszervezték, hogy a Véderő megjelent volna a településen.

Mint mondta, már április 16-án megtámadtak egy cigánycsaládot a faluban, amikor a Véderő tagjai előkészítették a táborhelyet.
Megjegyezte, hogy a Gyöngyöspatán kialakult helyzet miatt lemondott a község polgármestere, és attól tartanak, hogy jobbikos polgármestert választ a település az időközi választásokon.

Farkas János azt mondta: ebben az esetben nincs mit keresniük a településen és ki fognak települni Gyöngyöspatáról, lehet hogy Magyarországon belül, de több mint valószínű, hogy menedékjogot fognak kérni az Egyesült Államoktól, Kanadától, illetve az Egyesült Királyságtól.

A pénteken elutazott romák visszatérésekor történt egy incidens: a buszról leszálló egyik nő kétszer megütött egy falubelit, akinek az ütésektől vérezni kezdett az arca. A megütött idős nőt mentővel szállították el a hatvani kórház traumatológiai osztályára.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője később arról tájékoztatott, hogy a verekedő asszonyt előállították a gyöngyösi rendőrkapitányságra, és eljárást indítottak ellene.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől március 17-ig járőröztek a 2.800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. Korábban, március 6-án a Jobbik – a rendőrség becslése szerint – mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor a párt elnöke akkor úgy fogalmazott, hogy “magyarpárti tüntetés” zajlott a községben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik