Belföld

Hétfőtől új alkotmány Magyarországon

Élőben közvetítik az alaptörvény aláírását. Egész napos ünnepségsorozatot kínálnak.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Facebookon közzétett húsvéti üzenetében úgy fogalmazott, sorsszerűnek és rendeltetésszerűnek érzi, hogy az államfő húsvét hétfőjén írhatja alá az új alkotmányt, amely szerinte az újjászületés dokumentuma lehet.

Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője bejelentette, hogy a köztársasági elnök április 25-én 12 órakor a televízió nyilvánossága előtt írja alá Magyarország Alaptörvényét, majd ünnepi beszédet mond.

Az új alaptörvényt a tervek szerint fanfárok köszöntik, majd ünnepélyes őrségváltási ceremóniát tartanak a Sándor-palota előtt. A díszzászlóalj katonái ezt megelőzően 9 órától díszőrséget adnak a Sándor-palota déli, és nyugati kapujában, 11 órától pedig a Magyar Honvédség Támogató Dandár Helyőrség Zenekara játszik térzenét a Szent György téren.

Schmitt Pál 14 órakor Horváth Gergely Domonkossal, a Magyar Posta igazgatóságának elnökével közösen ünnepélyes keretek között első napi bélyegzővel látja el a posta, új alaptörvény aláírása alkalmából kibocsátott ünnepi bélyegblokkját.

Az államfő ezt követően, 19 órakor ünnepi köszöntőt mond a Magyarország új alaptörvényének aláírása alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen a Művészetek Palotájában. Az államfő – közszolgálati médiumok által közvetített – beszédét az ország nyolc vidéki helyszínén, illetve a Kolozsváron tervezett gálaesteken is figyelemmel kísérhetik a meghívottak.

Az egy időben kezdődő rendezvények első részében mind a tíz helyszínen Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusával indítják műsorukat a zenekarok és énekkarok, míg az estek második része helyszínenként eltérő lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik