Belföld

Lamperth: Orbán zsebre teszi a bilincs kulcsát

Az MSZP és az LMP is részt vesz az új alkotmány részleteit kibontó kétharmados törvények vitájában - írta a Népszabadság.

Lamperth Mónika, az MSZP közjogi kabinetjének vezetője szerint a szocialista pártnak ott kell lennie a sarkalatos törvények parlamenti vitájában. Ahogy a lapnak fogalmazott: a Fidesz az új alkotmánnyal bilincset készített, amelyet a sarkalatos törvényekkel akar rákattintani a következő kormány csuklójára, úgy, hogy eközben Orbán Viktor zsebre teszi a bilincs kulcsát. Hozzátette: az MSZP-nek a sarkalatos törvények vitájában folyamatosan rá kell mutatni arra, hogy milyen kockázatokkal, veszélyekkel jár a Fidesz kísérlete saját hatalmának bebetonozására, a következő kormány mozgásterének szűkítésére.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pedig azt mondta, hogy részükről fel sem merült, hogy ne vegyenek részt a sarkalatos törvények parlamenti vitájában. Schiffer szerint politikailag jelentős különbség van az új alkotmány és a kétharmados törvények között.

Balsai István, az alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke a lapnak kifejtette, hogy a sarkalatos törvényeket a kormány köteles a parlament elé terjeszteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik