Belföld

Föld Órája: akár a rendszer is összeomolhat

A MAVIR vezérigazgatója szerint bár jó kezdeményezés a Föld Órája program, de szerinte másképp kellene megszervezni azt.

Tari Gábor elmondta: ha a hazai összfogyasztáshoz képest este fél 9-kor hirtelen túl nagy arányban csökkenne, majd egy órával később nagyon megugrana az áramfogyasztás, arra az erőművek nem tudnának reagálni, és a teljes hazai ellátás veszélybe kerülne. Bár ez nem fenyeget, szerinte érdemes lenne több szakaszban, eltolva kapcsolgatni a villanyokat.

A Föld Órája akciót szervező WWF, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete mindenkit arra kér, hogy szombaton este fél 9-től egy órára kapcsolja le a világítást.

Az, hogy a Föld Órája akció jót tesz vagy sem, alapvetően attól függ, hányan kapcsolják le, majd fel egyszerre a villanyokat Magyarországon. Ha ez a rendszer összfogyasztásához képest jelentős, például 10 százalékos mértéket képviselne, az már komoly kihívás lenne. A MAVIR adatai szerint a 2010-es Föld Órája akció alatt egy átlagos szombat estéhez képest nem volt kimutatható az eltérés a villamosenergia-fogyasztásban. Tari Gábor azonban úgy véli, hogy ennek a világméretű akciónak elsősorban nem is az energiamegtakarítás, hanem a figyelemfelkeltés a célja. A vezérigazgató maga is jónak tartja a kezdeményezést, ugyanakkor hozzátette: figyelembe kellene venni a rendszer biztonságát érintő szempontokat is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik