Belföld

Oktatási segédanyag lett Wittner Mária

Kazincbarcikán gimnazisták, Újpesten általános iskolások nézték a Hóhér, vigyázz! című filmet.

Valamennyi újpesti iskola megkapta a lehetőséget, hogy levetítse a Wittner Mária életét bemutató Hóhér, vigyázz! című filmet. Mint ismert, korábban a kerületi Jobbik tartotta fontosnak, hogy “a diákok egy hiteles ember életén át ismerhessék meg 56 igaz történetét”. A párt a Wittner-film bemutatását az iskolákban országossá akarta tenni. A Hír24 információja szerint a radikális párt tervét felkarolta a fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt.

Az egyik általános iskola igazgatója nyolcadikos tanulóknak vetíttette le a filmet a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából. Újpest honlapján az olvasható, hogy az alkotás vetítési jogát Újpest Önkormányzata szerezte meg az intézményeknek. A kisdiákok rendhagyó történelemórán tekintették meg a “Wittner Máriáról, az 56-os hős asszonyról készült filmet, aki halálraítéltként hónapokat töltött siralomházban”.

Kazincbarcikán szintén levetítették a filmet, de ott 17-18 éves gimnazistáknak – írta a Népszabadságnak egy szülő. Szerettük volna megtudni az újpesti tanárok véleményét a vetítésről, de csakúgy, mint Kazincbarcikán, senki sem nyilatkozott az ügyben, a Népszabadságnak pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának illetékesei tagadták, hogy a tárca kötelezővé tette volna a vetítést. Közölték: nem ismerik annak tartalmát és készítőit.

AJÁNLOTT LINKEK:

Wittner Mária (Wikipédia)
Történelmi filmvetítés (Népszabadság)
A múltban időztek, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján (Újpest honlapja)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik