Belföld

Ötmilliárdos mentőcsomagot kap az egészségügy

Az egészségügyi rendszer átalakításának részeként ötmilliárd forintos mentőcsomagot kap az alapellátás, e keretből a többi között praxisalapot hívnak életre a házi és a házi gyermekorvosok letelepedésének ösztönzésére - közölte Szócska Miklós.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára elmondta, hogy az elmúlt időszakban az egészségügyből kivont pénzek miatt szinte polgárháborús állapotok alakultak ki az ágazatban, és hosszú időre van szükség az újraépítéshez. Ennek során a szaktárca vezetése országjáráson tájékozódott a valós helyzetről, jelenleg pedig zajlik a kataszter-felvétel. Számba veszik például, hogy az előbbre lépéshez egyes térségekben hány szakorvos dolgozik, milyen szakmai háttérre lehet támaszkodni – fűzte hozzá.

Szócska Miklós szerint szükség van a humánerőforrás koncentrálására is, hiszen Magyarország EU-csatlakozása óta az orvosok 15 százaléka hagyta el az országot, vállalt munkát külföldön a jobb megélhetés reményében. Így többfelé is nagy az orvoshiány, válságmenedzseléssel lehet enyhíteni e helyzeten – magyarázta.

Az államtitkár közlése szerint azt szeretnék elérni, hogy az átalakítás eredményeként az ellátásra jogosultak egyforma eséllyel részesülhessenek az egészségügy szolgáltatásaiból, a hátrányos helyzetű térségekben élők is részt vehessenek például rákdiagnosztikai vizsgálatokon.

A rendszerben még vannak tartalékok – mutatott rá Szócska Miklós. Ilyen lehet akár az egészségügyi eszközök beszerzése társulási formában. Több intézmény összeállhat, és például a gyógyszerek együttes beszerzése 20-30 százalékos megtakarítást eredményezhet – jegyezte meg az államtitkár.

Közlése szerint hamarosan koordinatív testületek állnak fel nagytérségi egészségügyi igazgatóság néven. E testületek az 1-1,5 millió lakosonként kialakuló nagytérségekben szervezik meg a magasabb szintű ellátást – mondta Szócska Miklós.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik