Belföld

Orbán: hűek vagyunk a március 15-i eskühöz

A "rabok tovább nem leszünk", olyan fogadalom, amellyel 1848 óta minden magyar tartozik minden magyarnak - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök hangsúlyozta: 163 év után is hűek vagyunk az eskühöz, ma is ehhez tartjuk magunkat. Esküt tenni közösen és egymásnak azt jelenti, hogy bárhogy fordul is a világ, ki fogunk állni egymásért. A nemzet közös esküje azt jelenti, hogy minden magyar ki fog állni minden magyarért, minden magyar közösen, együtt ki fog állni Magyarországért – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor kedden, a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjénél azt mondta: a magyarok mindig kiállnak Magyarországért, amikor a hatalom nem képes többé felelősen szólni, nem tud többé az igazság nyelvén beszélni, amikor hamis ideákat hirdet és egyetlen igazi célja a hatalom megtartása. Szavai szerint így történt 1956-ban, 1990-ben és 2010-ben is.

1848-ban nem tűrtük el, hogy Bécsből diktáljanak nekünk, 1956-ban és 1990-ben nem tűrtük el, hogy Moszkvából diktáljanak, és most sem hagyjuk, hogy Brüsszelből vagy bárhonnan bárki is diktáljon nekünk – mondta Orbán Viktor, és hangsúlyozta: senkitől nem tűrnek kioktatást, és mindenkitől elvárják, hogy Magyarországnak és a magyaroknak megadja a kijáró tiszteletet.

Március 15-e volt régen is az az ünnep, ami a magyar emberek szívét megérintette – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök beszédében. Közölte: a mai március 15-e annyiban más az elmúlt évek megemlékezéseitől, hogy eltűnnek a kordonok a Kossuth térről. A kordon mindent szimbolizál csak az összetartozást, a szabadságot és az ünnepet nem, kordont az húz, akinek félnivalója van, vagy el akarja magát határolni valamitől – jelentette ki.

Minden forradalmat új törvénynek kell követnie, hogy az idő ne fordulhasson vissza, a múlt hibái ne ismétlődhessenek meg, a tegnap bűneit ne lehessen újból elkövetni – mondta ünnepi beszédében Hódmezővásárhelyen Lázár János polgármester. Minden forradalmat új törvénynek kell követnie, hogy az idő ne fordulhasson vissza, hogy a múlt hibái ne ismétlődhessenek meg, hogy a tegnap bűneit ne lehessen újból elkövetni – folytatta. Ehhez új törvényre van szükség, amely nem engedi az időt visszafordulni.

A polgárosodás szóban sűríthető az 1848-as változások lényege, amivel a magyar nemzet új irányt szabott addigi történelmének – mondta Áder János, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője kedden Veszprémben a Dózsa téri 1848-as emlékműnél.

A történelem ismétli önmagát – vont párhuzamot az 1848-as Batthyány-kormány és a második Orbán-kormány megalakulásának körülményei között Pósán László országgyűlési képviselő, a párt helyi elnöke kedden a március 15-i debreceni ünnepségen. Mint ahogy a Batthyány-kormány 1848-ban, úgy a mostani kormány is üres államkasszát, magas államadósságot és pangó gazdaságot örökölt – mondta a szónok, hozzátéve: mint ahogy akkor, most sem új adók kivetése, hanem a közteherviselés szélesítése jelenthet megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik