Belföld

Szájer: kiteljesedik az Alkotmánybíróság

Megtiltja a visszamenőleges jogalkotást, és visszaállítja az Alkotmánybíróság hatáskörét az új alaptörvény – derült ki Szájer József Figyelőnek adott interjújából. Az alaptörvényt szövegező politikus ezzel együtt arra számít, hogy a médiatörvényhez hasonló támadásözön éri.

Az alkotmányozással kapcsolatban még egyetlen feladatra sem kérte fel hivatalosan a miniszterelnök, de már hónapok óta tudni lehetett, hogy a háttérben Ön az alkotmányozás „feje”. Miért Ön kapta e feladatot?

A rendszerváltás, azaz 1989 óta részt veszek Magyarország alkotmányának az alakításában. Parlamenti képviselőként az alkotmányügyi bizottság tagja voltam, európai parlamenti képviselőként pedig dolgoztam az EU alkotmányának előkészítésén, tehát elég régóta intenzíven foglalkozom alkotmányos kérdésekkel. Azért esett rám a választás, mert már az őszi alkotmány-előkészítő eseti bizottság működése során is konzultáltam a parlamenti képviselőkkel. A Fideszben gyakran beszélünk alkotmányjogi kérdésekről, s hallgatnak rám.

(…)

Az ellenzék, a Jobbik kivételével, nem valószínű, hogy részt vesz a vitában. Azt mondják, a kampányban új alkotmányról ilyen egyértelműen nem volt szó.

Továbbra is fenntartom, a Fidesz mindig is ideiglenesnek tekintette a jelenleg hatályos alaptörvényt. Választási programjainkban egészen a 2000-es évek közepéig megjelent az új alkotmány igénye. Viszont 2010-ben valóban nem mi hoztuk elő a témát, az ellenzék próbálta elriasztani a szavazóinkat azzal, hogy ha Orbán Viktor hatalomra kerül, akkor meg fogja változtatni az alkotmányt. A választópolgárok ennek tudatában szavaztak a Fideszre. Radikális változást akartak egy széteső országban, amelynek nem volt már gazdája, amelyben senki nem figyelt semmire, amelyet korrupció lepett el. Az emberek nagy változást akartak, ami magában foglalja az új alkotmányt. Politikailag és jogilag is megvan tehát a felhatalmazás arra, hogy az Országgyűlés kétharmados többséggel megalkossa.

(…)

Az új alkotmányban várható a visszamenőleges jogalkotás tilalmának rögzítése, s az Alkotmánybíróság hatáskörének a visszaállítása?

Igen. Én mindent megteszek annak érdekében, hogy ez az alkotmány olyan legyen, amely teljes mértékben biztosítja a demokratikus jogelvek érvényesülését. Sőt, olyan szabályokat építünk be, amelyek garanciákat teremtenek arra, hogy ilyen típusú döntésekre a jövőben ne legyen szükség. A korrupció rendszerszerűen épült be az államigazgatásba, ezeket a „kiskapukat” megszüntetjük.

Tart attól, hogy az Európai Unió részéről olyan bírálatözön zúdul az új alkotmányra, mint a médiatörvényre?

Míg a médiatörvény tartalmát számos uniós és nemzetközi norma köti, azokhoz kell igazodni, addig a tagállamok alkotmánya teljes szuverenitást élvez. A magyar szuverenitást sem korlátozza semmi. A kiindulópont az, hogy az új alaptörvény a magyar Országgyűlésre tartozik. Amíg megfelel a jogállamiság és a demokrácia általános elveinek, senkinek nincs beleszólása. Saját magunk alkotjuk meg, szabadon választhatunk modellt, s azt, hogy mennyire építjük a magyar hagyományokra, s mennyiben veszünk át más modelleket. Emellett elfogadunk tanácsokat, sőt, akár kritikákat is. Borítékolható, hogy igaztalan támadások fogják érni, mint amilyenekből tengernyit láttunk a médiatörvénynél. A politikai kampányokkal és hadjáratokkal szemben nyilván politikai eszközökkel kell küzdeni. Ha valaki korrekten értékeli, arra nyitottak leszünk. Olyan alaptörvényt szeretnénk, amely minden magyar állampolgár számára elfogadható, szerethető. Amikor az alkotmány szövegében gondolkozunk, akkor nem a Fidesz választóit vesszük figyelembe, hanem az ország egész lakosságát.

(A Figyelő legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számából az is kiderül, hogy Szájer József szerint milyen gazdasági megfontolásokból van szükség új alaptörvényre, milyen szerepet kap Szili Katalin az alkotmányozásban. Megtudhatja, hogy a politikusnak miért nem tetszett az AB hatáskörének megnyirbálása, és mekkora esélyt ad arra, hogy ellenzéki javaslatokat is viszontláthatunk az Alkotmányban. A Figyelő mindezeken túl sorra veszi az alkotmányozás 10 legjelentősebb dilemmáját.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik