Belföld

Gyurcsány, Bajnai és Orbán közös vonása: a reformkényszer

Amiben különböznek, az a kommunikáció. A Fidesz a kifejezést is kerüli?

A Policy Agenda szerint a jelenlegi és az előző kormányok mindenféleképpen azonosak abban, hogy csak akkor léptek a reformok ügyében, ha azok elmaradása már komoly következményekkel fenyegetett. Az elemző cég szerint a “három utolsó kormányzat azonos helyzetből indult, és azonos nyomás is volt rajta.”

Ehhez képest komoly különbség, hogy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején még az volt a politika fő üzenete, hogy strukturális reformok nélkül „nincs élet”, addig a mostani kabinet még a kifejezést is kerüli. Amikor egy kormány politikájának legfőbb karaktere, hogy strukturális reformokat hajt végre, akkor erre is hegyezi ki a kommunikációját.

Az előző két kabinet ezért olyan retorikát alkalmazott, amely csomagszerű bejelentésekre épített. Ez szimpatikus a nemzetközi pénzpiacoknak, de a hazai közvéleményt sokkolja. Az Orbán-kormány más taktikát követ, lépcsőzetes bejelentésre készülnek, és ezzel megpróbálják kommunikációs szempontból is felügyelet alatt tartani a lépéssorozatot.

Ezzel azért is élhet a kabinet, mivel láthatólag semmiképpen sem a „reformpolitizálást” tekintik politikai küldetésüknek. Az persze kérdéses, hogy a több etapban történő bejelentések a piacok számára mennyire lesznek hitelesek és elfogadhatóak – írja a Policy Agenda.

AJÁNLOTT LINK:

Mi a közös Gyurcsányban, Bajnaiban és Orbánban? (Policy Agenda)
Policy Agenda a költségvetés veszteseiről (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik