Belföld

Önkormányzatok kilátástalan helyzetben

Borsod-Abaúj-Zemplénben a pénztelenség miatt egyre több önkormányzat kényszerül megszorításokra.

Ötven álláshely szűnik meg a sárospataki önkormányzati intézményekben, máskülönben a zempléni város önkormányzata nehezen tudná egyensúlyban tartani a költségvetést. A leépítésre kijelölt létszám jelentős részét a nyugdíjra jogosultak teszik ki, ezen kívül nem hosszabbítják meg a határozott idejű munkaszerződéseket. A város legjelentősebb kulturális intézményében úgy sikerül megőrizni a munkahelyeket, hogy ezentúl a művelődésszervezők csökkentett fizetéssel, hat órában dolgoznak.

A várostól alig tíz kilométerre fekvő Olaszliszkán januárban a segélyeknek és a munkabéreknek csak a felét tudta átutalni az önkormányzat, februárban a segélyeket már teljes egészében kifizették, a munkabéreknek azonban csak a hatvan százalékát utalták át a dolgozóknak. De még így is jobban jártak, mint Alsóbereckiben, ahol a polgármesteri hivatal munkatársai két hónapja várnak a fizetésükre. Zuti Lajos a bodrogközi település polgármestere azt mondja: a túlélésért küzdenek. Annak érdekében, hogy a közműveket ne kapcsolják ki, a számlákat fizetik és a fizetéseket tartják vissza. Abban reménykednek, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok számára kiírandó pályázaton nyernek és valamelyest egyensúlyba kerülnek.

Másképp gondolkodik Felházi József Vámosújfalu polgármestere. A Tokaj-hegyaljai falu önkormányzata elsősorban a járandóságokat rendezi, a számlákat pedig tologatják. A település vezetője kilátástalannak látja a helyzetet, mivel a bevételek és a kiadások minden hónapban mínusz 900 ezer forintos egyenleget mutatnak, vagyis továbbra is az eladósodás felé haladnak. Felházi József elmesélte, hogy a napokban az ivóvíz szolgáltató cég emberei megjelentek az önkormányzatnál és el akarták zárni a csapokat. A polgármester erre már csak legyintett és annyit mondott: zárják nyugodtan, itt úgysem fürdünk, ivóvíznek meg van még néhány palack ásványvíz, ami megmaradt egy segélycsomagból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik