Belföld

Gyurcsány: legyünk tettmagyarok!

"Álljunk ki a szabadságunk mellett, és ezt ne adjuk vissza a miniszterelnöknek se" - mondta Gyurcsány Ferenc évértékelőjé- ben. Orbán kezére rácsapna. Új pártot nem akar, elég lenne az MSZP átalakítása. 2012-ben akar pártreformot.

“Köszi, hogy vártatok rám vagy másfél évet” – mondta a volt kormányfő beszéde elején a Corinthia Grand Hotelben. “Arról beszélnék, hogy hogyan lesz ebből szívdöglesztő párt.” Majd arról beszélt, hogy amikor lánya csetel, irigyli a bátorságot, hogy van mersze használni az új világot. És azt, ahogyan ez a generáció elfogadja a világ sokszínűségét. “Ez a romlatlanság belőlünk már hiányzik” – mondta. “Megszűntek a hagyományos értékek, közülünk sokan féltik a szabadságot – az erősnek lehetőséget teremt, a gyengének kiszolgáltatottságot hoz”.

Van, amit másképp csinálna (Fotó: Kummer János)

Van, amit másképp csinálna (Fotó: Kummer János)

“A szabad Magyarországért szeretnék érvelni, nem szociáldemokrataként, nem liberálisként… magyar emberként” -mondta. “Álljunk ki emellett, és ezt a szabadságot ne adjuk vissza még a mostani miniszterelnöknek se.”

Bumfordi kormány

Az Orbán kormányt tehetségesnek nevezte ironikusan, bűnbakkeresés és gyűlöletkeltés tekintetében méltatta. Azt mondta, “rendszerváltásról papolnak… de az új rendszerváltók csak egyet tudnak biztosan, hogy el akarják venni tőlünk a szabadságot”.

Magyarországnak önmaga nagyságától elszédült, bumfordi kormánya van – kijelentését hatalmas taps kísérte, akárcsak azt, hogy “mi nem engedünk 89-ből”.

Szerinte a Fidesz a nemzeti együttműködés rendszere helyett a nemzeti orrbeverés rendszerét ajánlja. A miniszterelnöki hatalom koncentrációjára épít, olyan új alkotmányt akar, ami azok kezébe adja a választást, akik nem vesznek részt a közteherviselésben.

Nem kér az új alkotmányból

üzenet

Gyurcsány Ferenc évértékelőjében üzent a pártpénztárnokoknak is, jelesül annak a Puch Lászlónak, aki a héten a lapunknak adott interjújában intézett ultimátumot Gyurcsányhoz.

“Nem kérünk új alkotmányt, mert azt gondoljuk, hogy isten az imáinkba és nem pedig az alkotmányba való” – mondta az alkotmányról. Arra kérte ezért az MSZP-t és a többi ellenzéki pártot, hogy bojkottálja az alkotmányozásban való részvételt.

“Bejelentem, hogy országos népi kezdeményezést indítunk annak érdekében, hogy a parlament bocsássa népszavazásra az új alkotmányt. A jelszavunk egyszerű, az alkotmányról a nép akar dönteni, mi meg meg kívánjuk adni a népnek, hogy dönthessen.”

Orbánt az önzés, a csodavárás és a rövidlátás emberének nevezte, a demokratikus Magyarország ellenfelének, aki mégsem tudta felmorzsolni a baloldalt. “Vereséget mértek ránk, de nem tudták legyőzni a legfontosabbat, a hitünket” – mondta.

Padlássöprés

Kormányzás helyett padlássöprés van – tíz napja azt is tudjuk, hogy a mi padlásunkat is le akarja söpörni, de a seprű jobban álla a boszorkányok, mint a politikusok kezében, bár mitagadás, az ördög és a boszorkányok nem laknak túl messze – tréfálkozott. “Orbán sikkaszt és hazudik.”

Az APEH postás, akit megbízunk, hogy oda utalja a pénzünket, ahova kell – mondta, ami miatt sikkasztónak nevezte Orbánt, hisz szerinte ő a más pénzével a sajátjaként bánik. “Üzenjük a miniszterelnök úrnak, hogy ne nyúlkáljon a zsebünkben, mert rá fogunk csapni a kezére”.

Kiben hisznek?

Arra kérte a közönséget, gondolja át, kiben bíznak jobban: a miniszterelnökben, vagy magukban, és aszerint cselekedjenek.


Nem új párt, új MSZP (Fotó: Kummer János)

Nem új párt, új MSZP (Fotó: Kummer János)

“Én egy nyugatos polgári Magyarországban hiszek” – mondta, és a felelősségről beszélt, ami nem ér véget a család határánál szerinte, és kiemelte a szolidaritás és öngondoskodás jelentőségét. Orbán azt ígéri, hogy ő gondoskodik rólunk – emlékeztetett, de “Orbán már sehol nem lesz, amikor mi nyugdíjasok leszünk” – mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a miniszterelnök előzőleg még az öngondoskodás mellett érvelt. “A nyugdíj nem játék” – fejezte be a gondolatkört.

A “lesöprésből” szerzett pénzt a gazdagok közt elosztani “ocsmány dolog” szavai szerint.

Úton a pokol felé

Magyarország költségvetési pokol irányába megy – mondta, mert szerinte Orbán Viktor nem tekint a jövőbe, és egy kicsi, gazdag réteget támogat.

“Szabad, független és igazságos Magyarországot akarunk. Hallja meg a miniszterelnök, hogy van egy másik, egy szabad, független Magyarország, és annak itt vannak a képviselői!” – mondta.

Azt is mondta, hogy a vallás szent ügy és magánügy, és készek az ország lakosai magukért felelősséget vállalni.

Szerinte nincs olyan párt ma, ami összefogja azokat az embereket, akik hisznek a harmadik magyar köztársaság szabadság és igazság eszméjében. “Új pártra van szükségünk, de nem újonnan alakítandó pártra” – mondta. Az MSZP átalakításával szeretnék létrehozni ezt a pártot.

Nem lehet mindig újra és újra kezdeni – mondta. “Ha valaki, akkor én tudom, hogy mennyi pörölni valónk van az MSZP-vel, de azt is tudom, hogy … amikor el kellett döntenünk, hogy megküzdünk-e az országért, akkor ez a párt igennel válaszolt… soha nem támadta hátba szövetségesét”. Időnként gyáva volt – mondta – „én leszek az utolsó, aki azt fogja mondani, hogy ez így rendben van”, de szerinte egy új párt létrehozása árulás lenne. Kulturális, szellemi és politikai értelemben kell kinyitni a pártot.

Zárásként arról beszélt, hogy 2012-ben egy, a 89-eshez hasonló pártkongresszust szeretne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik