Belföld

“Nadrágszíjmeghúzó” gazdálkodásra készül Hajdú-Bihar

1,2 milliárd forint hitelt kell felvennie az önkormányzatnak, hogy meglegyen a kiadási oldal fedezete.

Takarékos költségvetéssel “nadrágszíjmeghúzó” gazdálkodásra készül a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, de egyetlen intézményt sem zár be – közölte Bodó Sándor, a közgyűlés fideszes elnöke kedden Debrecenben.

Annak érdekében, hogy a 7,6 milliárd forintra tervezett kiadási oldalnak meglegyen a fedezete, 1,2 milliárd forint hitelt kell felvenni – mondta a politikus a sajtótájékoztatón.

Közlése szerint az önkormányzat által fenntartott intézményekben az ellátás megőrzése a cél; mint megjegyezte: a költségvetési törvény 2011-ben sem teszi lehetővé, hogy a megyei önkormányzatok éljenek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok részére elkülönített támogatás – önhiki-s pályázat – benyújtásának lehetőségével.

Bodó Sándor hozzátette: a takarékos gazdálkodás keretében az intézményi kiadásokat 5 százalékkal, a közgyűlés kiadásait – a létszámcsökkenéssel és a személyi kiadásokkal összefüggésben – 33,9 százalékkal (42 millió forint) mérséklik a múlt évhez képest, míg az önkormányzati hivatal 804 millió forintos kiadása 13,4 százalékkal lesz kevesebb, mint 2010-ben volt.

Annak kapcsán, hogy az önkormányzati költségvetésben nincs fedezet a 70 millió forintos évi költséget igénylő M3 Archeopark működtetésére, Bodó Sándor az MTI-nek elmondta: megnyugtató megoldás körvonalazódik. Várhatóan hamarosan bérbe adják a Polgár térségében lévő régészeti pihenőparkot, amelyet a bérlő a korábban megszokott színvonalon működtet tovább.

Bodó Sándor kérdésre elmondta azt is: kétmillió forintot spóroltak azzal, hogy az év elején néhány hétre korlátozták a Méliusz könyvtár nyitva tartását. Az intézmény immár az eredeti rendben fogadja a látogatókat, hasonló korlátozást sem a könyvtárban, sem más megyei intézményben nem terveznek – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik