Belföld

MSZP: Szijjártó a bérplafonba verte a fejét

Fideszes képviselők és a szocialista Molnár Csaba is kezdeményezte az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény módosítását.

A Fidesz azt szeretné, ha a miniszterelnöki biztos is csak képviselői alapdíját vehetné fel, ha parlamenti képviselő is egyben. Szijjártó Péter és Ágh Péter javaslatának előzménye, hogy a parlament elmulasztotta szabályozni, miként viszonyul egymáshoz a honatyák és a miniszterelnöki biztosok javadalmazása – tudatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője. Ez a vagyonnyilatkozatok leadásakor derült ki.

Az MTI szerint jelenleg csak Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője tölt be egyszerre miniszterelnöki biztosi és országgyűlési képviselői tisztséget is, ám a kormány honlapja szerint rajta kívül még három miniszterelnöki biztos van: Balsai István, Selmeczi Gabriella és Budai Gyula.

Nekik az MSZP-s Molnár Csaba szintén kizárólag az alapdíj 100 százalékát adná, de ő levonná a pénzből a képviselő kormánymegbízotti, kormánybiztosi, miniszterelnöki biztosi vagy miniszteri biztosi tisztségért kapott díjazását. Az ellenzéki honatya csökkentené a képviselő díját a kormány irányítása alatt álló szervtől kapott gépjármű-, mobiltelefon-használat piaci értékével.

Az ellenzéki politikus javaslata indoklásában kitér arra: a kormánytöbbség tavaly nyáron hirdette meg a kétmillió forintos fizetési plafont a közszférában, “ezzel szemben kormánypárti képviselők olyan kormányzati megbízásokat kaptak, amellyel jövedelmük — egy kiskaput kihasználva — meghaladja ezt a limitet”.

Mint írja, az országgyűlési képviselő kormánybiztosok és miniszterelnöki biztosok a képviselői javadalmazásuk mellé államtitkári illetményt (997 ezer forint) is kaphatnak díjazásként, míg a miniszteri biztos képviselők helyettes államtitkári illetményre (748 ezer forint) lehetnek jogosultak.

Szijjártó Péter havi jövedelme jelenleg meghaladja az állami szférában bevezetett kétmillió forintos bérplafont – mondta később Molnár Csaba a miniszterelnöki szóvivő vagyonnyilatkozata alapján. Az MSZP-s politikus úgy fogalmazott: kiderült, hogy az állami vezetők javadalmazásáról szóló törvényt “Orbán Viktor házi kedvencére”, Szijjártó Péterre szabták.

Mint mondta: a miniszterelnöki biztos az államtitkárokat megillető 997 ezer forintos juttatás mellett országgyűlési képviselőként több mint 1,2 millió forintot vesz fel havonta. Szijjártó Péter így “sajtótitkárként kétszer annyit keres, mint a belügyminiszter” – tette hozzá Molnár Csaba, aki felszólította a kormányfő szóvivőjét: fizesse vissza a jövedelme és a többi államtitkár juttatása közötti, havonta egymillió forintos különbözetet, amelyet mindeddig fölvett.

AJÁNLOTT LINK:

A miniszterelnöki biztos, a kormánybiztos és a miniszteri biztos (kormány.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik