Belföld

Világhírű filozófus aggódik magyar kollégáiért

Jürgen Habermas szerint Heller Ágnes és Vajda Mihály ismét politikai üldöztetésnek van kitéve.

Német filozófusok aggódnak amiatt, ahogyan Magyarországon a hatalom nem kedvelt kritikusaival bánnak; mindezt a botrányok botrányának nevezte Julian Nida-Rümelin, a Német Filozófiai társaság elnöke, volt kulturális szövetségi államminiszter és Jürgen Habermas tiszteletbeli tag – olvasható a www.galamus.hu-n.

“Aggódunk magyar kollégáink politikai és szakmai sorsáért. A konfliktus középpontjában Heller Ágnes, Vajda Mihály és Radnóti Sándor áll, akik Orbán miniszterelnököt a médiatörvény bevezetése miatt nyíltan kritizálták. Hellert és Vajdát már a kommunista uralom alatt is disszidensként üldözték. A mostani nacionalista kormány alatt, amely a kétharmados parlamenti többségét az alkotmánnyal való visszaélésre használja, újra politikai üldöztetésnek vannak kitéve” – írták hétfőre keltezett levelükben.

A kormányhoz hű sajtó uszít ellenük, valamint a körülöttük csoportosuló “liberális filozófusok köre” ellen, miközben a “liberális” kifejezés ismét a hazátlan-kozmopolita beállítottságú zsidó értelmiségi jelentését hordozza véleményük szerint.

Levelükben az olvasható, hogy a hatalom által indított támadás öt projektvezető ellen irányul, akiknél állítólag szabálytalanságok merültek fel az EU által nyújtott támogatásokkal kapcsolatban. A feljelentés feltűnő módon a politikailag nem kedvelt filozófusok ellen és egy olyan tudományterület ellen irányul, amely a klasszikus Athént kutatja a kezdetektől, és ezen belül elsősorban a politikai közösségek alkotmányával foglalkozik. Az adminisztratív eljárást az egyik kormányközeli újság olyan becsületsértő kifejezésekkel illette, hogy az érintettek személyiségi jogukban érzik magukat megsértve – írta a két német filozófus.

A levélben felhívással fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy a magyarországi médiatörvényt ne csak az aktuálissá vált jogi vizsgálatnak vessék alá, hanem egyidejűleg tárják fel a magyar kormány egyéb intézkedéseit, és egyúttal legyenek tekintettel a kritikus hangokat hallató tudományos kutatókra és értelmiségiekre is. Azzal az országgal szemben, amely ma az Európai Unió elnöki posztját tölti be, s ahol a liberális alkotmányos rend alapvető jogait és eszméit sértik meg, az Európai Parlament túlságosan visszafogott magatartást tanúsít; az Európai Bizottság, mint mindig, most sem egységes és a Német Szövetségi Köztársaság kormánya szűkszavú jelentéseket ad ki.

Joggal követeljük Kínában az emberi jogok betartását, a saját házunk táján azonban nem söprögetünk. Ez bizony a botrányok botránya” – írták befejezésül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik