Belföld

Filozófusok a politika fogságában

Az MTA elnöke szerint laza volt a munkafegyelem a filozófusok között.

Pálinkás József szerint rendkívül laza munkafegyelem és szakmai problémák terhelték a Filozófiai Kutatóintézetét, amikor ő átvette az Akadémia irányítását – írja a Magyar Nemzet. A lapnak az MTA elnöke azt mondta, hogy Vajda Mihály irányítása alatt az emberek jó része be sem járt a munkahelyére. Az elnök által indított belső ellenőrzés számos gazdálkodási hiányosságot tárt fel.

Pálinkás József közölte: a 2010 tavaszán lezárt ellenőrzés jelentése foglalkozik azzal a kutatási projekttel is, amellyel kapcsolatban Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentést tett. A dokumentum megállapította az összeférhetetlenséget annak kapcsán, hogy Borbély Gábor akkori igazgató saját, illetve munkatársai cégeinek adott megbízásokat az elnyert pályázati keret terhére.

A Népszava szerint ugyanakkor valószínűleg “nem véletlenül most indított támadást a jobboldali sajtó és a kormánybiztos a Filozófiai Kutatóintézet korábbi vezetősége és több munkatárs ellen. A közeljövőben lesz Boros Jánosnak és Demeter Tamásnak, az intézet jelenlegi igazgatójának és helyettesének több olyan pere, amelyeknek épp a lejáratni kívánt filozófusok az érintettjei.

Mások azt is megjegyezték, hogy Boros János – a munkatársak tiltakozása ellenére kinevezett mai igazgató – is érintett lehet az ügyben. Boros miután átvette az intézetet, minősítésekbe kezdett. Ennek során a 25 tagú intézetből 15 munkatársat alkalmatlannak minősített. Emiatt az érintettek munkaügyi pert indítottak, amely február 17-én kezdődik.

Az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója közben azt MTI-vel tudatta, hogy a Budai Gyula kormánymegbízott által tett feljelentés alapjául szolgáló tények és körülmények megfelelnek a valóságnak. Boros János szerint a “filozófusok legjobbjai az igazságos társadalomért, a hatalmi befolyásolástól mentes, átlátszó társadalmi kommunikációért dolgoznak.

A nyílt viták, a törvénytelenségek feltárása és megszüntetése, a félelem felszámolódása a demokrácia megerősödésének jelei” – zárta közleményét az igazgató.

AJÁNLOTT LINKEK:

Időzített támadás a Filozófiai Intézet ellen (Népszava)
Káosz uralta a filozófiai intézetet (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik