Belföld

Gyes, adó, nyugdíj, média – mi változik holnaptól

Január elsejétől számos jelentős változás lép hatályba.

Január elsejétől számos jelentős törvényváltozás lép hatályba. Az egykulcsos adórendszer létrejötte mellett egyszerűsödik a személyi jövedelemadó-bevallás, emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum, ismét három évig lesz igénybe vehető a gyermekgondozási segély.

Holnaptól életbe lép a családi adózás Magyarországon, a családok tehermentesítése, és a gyermekvállalás ösztönzése érdekében. A személyi jövedelemadózás új rendszerében már az első gyermek után is adókedvezmény jár a szülőknek, méghozzá jövedelemkorlát nélkül.

A jövő év első napjától összeolvad az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP). A kabinet magasabb minőségű szolgáltatást, illetve olcsóbb és hatékonyabb működést vár a lépéstől.

Miután az államfő aláírta, szintén január 1-től hatályos a nagy vihart kavart médiatörvény, amely ellen éles bírálatokat fogalmaztak meg bel- és külföldön egyaránt, mivel azt a sajtószabadság korlátozásaként értelmezik.

2011. január 1-jétől a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok jogutódaiként létrejönnek a kormányhivatalok, ahová integrálódik a területi államigazgatási szervek egy része. A cél az egyszerűbb ügyintézés – közölte a minap a közigazgatási miniszter.

A kereskedelmi gázolaj fogalmának megteremtésével az árufuvarozók és a személyszállítást végzők 2011. január elsejétől literenként 6,5 forintot visszaigényelhetnek a gázolaj jövedéki adójából.

A lakosság kétharmada számára nem emelkedik a gáz ára január 1-jétől. Az új gázár-szabályozás szerint a szociálisan rászorulóknak csak április után kell kérniük a szeptembertől életbe lépő új energia-ártámogatási rendszerbe való felvételüket.

Változik a KRESZ holnaptól. A közúti ellenőrzés során a gyorshajtás, vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása, illetve a tilos jelzésen való áthaladás és az ittas vezetés esetén is 10 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki.

E mellett a közlekedési törvényben végbemenő változtatások az autóbusz- és vasúttársaságok számára is lehetővé teszik a jövőben az elektronikus biztonságtechnikai felvételek készítését a járművökön és a megállókban.

A kormány döntése alapján a tehergépkocsikkal és a hozzájuk tartozó vontatókkal az azonos irányban két forgalmi sávval rendelkező magyarországi autópálya- és autóútszakaszokon reggel 6 és este 22 óra között 2011 január elsejétől előzni tilos.

2011-től megkezdődik a nyugdíjrendszer átalakítása, ennek elemeként megszűnik a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagság és a nők már 40 év munkaviszony után is nyugdíjba mehetnek. A nyugdíjasok emellett januártól 3,8 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak.

Jelentősen átalakul a közfoglalkoztatás. Megszűnik a rendelkezésre állási támogatás, helyette bérpótló juttatást vezetnek be, amelynek mértéke megegyezik a korábbi összeggel, vagyis a mindenkori öregségi nyugdíj minimumával, ami jelenleg 28.500 forint.

A jelentkezőknek legalább 30 nap munkaviszonnyal kell rendelkezniük 2011-ből ahhoz, hogy a következő évben is jogosultak legyenek a juttatásra; de ezt a követelményt egy féléves munkaerő-piaci képzéssel is pótolni lehet.

A munkanélküliek kötelesek lesznek elfogadni a munkaügyi szervezet által felajánlott bármilyen munkát, s nemcsak a végzettségüknek megfelelő vagy annál egy fokozattal alacsonyabb szintű állásokat.

Január 1-jétől újabb, eddig égetően hiányzó lehetőség nyílik meg a hazai vállalkozások előtt: Széchenyi Önerő Hitel Program indul a pályázati források nagyobb arányú kihasználása és a sikeresen megvalósuló projektek számának növelése érdekében.

2011. január elsejétől az illetéktörvény módosítása alapján az első lakását megszerző, 35. életévét be nem töltött fiatal kérelmére az adóhatóság automatikusan legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetést biztosít a lakásvásárlást terhelő illeték megfizetésére.

Január 1-jétől alkalmazható az egyszerűsített honosítási eljárás, amelynek lényege, hogy nem kell Magyarországon letelepedni a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez.

2011. január 1-jétől Magyarország lesz az EU soros elnöke. A magyar kormány négy prioritás mentén kíván dolgozni 2011 első felében: növekedés és foglalkoztatás az európai szociális modell megőrzéséért; erősebb Európa; polgárbarát unió; bővítés és szomszédságpolitika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik