Belföld

Indul a családi adózás Magyarországon

Január elsejétől életbe lép a családi adózás Magyarországon, a családok tehermentesítése, és a gyermekvállalás ösztönzése érdekében.

A személyi jövedelemadózás új rendszerében már az első gyermek után is adókedvezmény jár a szülőknek, méghozzá jövedelemkorláttól mentesen – hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A kormány célja, hogy a gyermekvállalás ne jelentsen többé fokozott szegénységi kockázatot, ezért bőkezű támogatást nyújt – ismerteti a tárca közleménye. A családok egy és két gyermek esetén gyermekenként havi 62.500 forint, míg 3 gyermek vállalásától gyermekenként havi 206.250 forint kedvezményt számolhatnak el a jövedelmükkel szemben.

Az intézkedés hatására, egy átlagos munkabérrel rendelkező, gyermeket nevelő szülő eddigi nettó fizetésénél akár 10-20 százalékkal is többet kaphat fizetéskor, illetve a többgyermekes családok többsége teljes mértékben mentesül a személyi jövedelemadó fizetése alól.

A kormány célja, hogy a családok kiemelt támogatásával húsz év alatt egymillió gyermek születését segítse elő – közölte a tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik