Belföld

Autókat húztak ki a vörösiszapból

Administrator
Administrator

2010. 12. 30. 14:44

Kolontáron a befagyott halastóban még két jármű van a háromméteres iszap alatt.

Az öt jármű a csaknem három hónapja történt katasztrófa idején került a vörösiszap fogságába, azokat az iszapáradat a kolontári halastó környékén lévő mocsaras területre sodorta, az autókat csak most, a már megfagyott területről tudták kiszedni – mondta Pavelcze László, a Rescue 24 tűzoltó és kutató-mentő nemzetközi csoport igazgatója. Hozzátette: a jégből egyenként, lánctalpas erőgép segítségével húzták ki a roncsokat az azokra erősített drótkötelekkel. Még volt olyan autó, amelyet a Torna-patak medrében találtak meg.

További két személyautó van a kolontári halastóban, ezeket majd az olvadás után tudják kihozni a tó lecsapolásával a háromméteres vörösiszapréteg alól.

A Rescue 24 igazgatója elmondta, hogy a veszélyes hulladéknak számító roncsokat a devecseri vasútállomásnál lévő lerakóhelyre szállították. Az akciót a helyszínen állandó ügyeletet tartó Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ szervezte.

A nemzetközi mentőcsapat tagjai a vörösiszap-katasztrófa óta folyamatos készültségben vannak a helyszínen, a zöldhatóság és a katasztrófavédelem munkáját segítik a többi között olyan speciális feladatok elvégzésével, mint amilyen a műszaki és a vagyonmentés, mintát vesznek a felszíni vizekből, a vörösiszapból és a tározókból. A csapat tagjai segítettek a katasztrófa idején eltűnt emberek felkutatásában is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.