Belföld

Utcák részprivatizációjára készülnek

Különös módon „gondoskodna” a Belváros legpatinásabb utcáinak részprivatizációjáról az V. kerület. Az Új városközpont alá a beruházó úgy építhetne mélygarázst, hogy 99 éves üzemeltetési jogát később tulajdonjogra válthatná egy most még homályos törvényi lehetőséggel - írta a Népszabadság.

A hivatal az ünnepek miatt nem nyilatkozott az ügyben, a részletekről a lap a birtokába került megállapodástervezet alapján írt. Ezek szerint a többszintes mélygarázs érintené a Bécsi utca Szervita tér és Harmincad utca közti szakaszát, a Deák Ferenc utca, valamint a Kristóf tér egy-egy részét és a Csipak Acquisitions cégcsoport érdekeltségébe tartozó Immobilia Real Estate Development Kft.-hez tartozna.

Ennek az az oka, hogy az V. kerületi Fashion Streetprojektet is jegyző ingatlanvállalkozó, Csipak Péter a területen szeretné megvalósítani az Új városközpont nevű fejlesztését, a korábban megvásárolt épületek lebontásával.

Csakhogy a terveket és a kivitelezéshez asszisztáló önkormányzatot számos bírálat érte emiatt az UNESCO világörökségi tanácsadó cége, az ICOMOS, a nemzetközi és a hazai építészszakma, valamint civilszervezetek részéről, és a Népszabadság információi szerint a közelmúltban Tarlós István főpolgármester neves építészeti tanácsadói is arra kérték Rogán Antal kerületi polgármestert: álljon el a beruházás támogatásától.

E bizonytalan helyzetben adna a Belváros zöld utat a városközpont alá épülő, a megállapodástervezetben alépítményként is nevesített mélygarázsnak. Az sem kizárt persze, hogy a kerület a felszíni bizonytalan helyzet rendeződéséig a föld alatti üzlettel kárpótolná a fejlesztőt, mivel a mélygarázs területe „a forgalomképtelen önkormányzati törzsvagyon részét képező ingatlanok alá is benyúlik” – írta a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik