Belföld

Válságtanácskozást tartana az MSZP

A szocialisták az ország nemzetközi megítélését javítanák.

Kormos Kata, az MSZP szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta, már nincs olyan nap, hogy ne a magyar médiatörvénytől lenne hangos a nemzetközi sajtó, neves lapok bírálják a jogszabályt, Orbán Viktor hatalmi törekvései egyre nagyobb kárt okoznak Magyarország nemzetközi megítélésének. Hozzátette, a hazai sajtó részéről is egyre többen tiltakoznak, megszólalnak a sajtószabadságot féltő társadalmi és civil szervezetek, ezt a kormány már nem hagyhatja figyelmen kívül.

Az MSZP január első felében demokratikus parlamenti pártok részvételével válságtanácskozást kezdeményez – közölte Kormos Kata. Mint mondta, az MSZP érdekelt abban, hogy Magyarország uniós elnöksége sikeres legyen, így megtesznek mindent, hogy segítsék az országot ebből “az áldatlan helyzetből kilábalni” és olyan megoldást találni, amely a nemzetközi megítélést javítani tudja. A válságtanácskozás részleteiről később számolnak be.

A szóvivő kitért arra is: az MSZP azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője úgy reagált: az új médiatörvény ízig-vérig európai jogszabály, legfontosabb pontjai mind megtalálhatóak más európai uniós tagállamok médiatörvényeiben. Közlése szerint ez a médiatörvény az elmúlt évek gyakorlatával szemben működőképes rendszert hoz létre, amely támogatja a tisztelet kultúráját, védi az emberi méltóságot és a gyermekek jogait, valamint megteremti a közmédiumok átlátható és takarékos gazdálkodásának feltételeit. A közlemény úgy fogalmaz: “tisztelettel ajánljuk a szocialistáknak és az ebben az ügyben nyilatkozóknak, hogy olvassák végig a médiatörvényt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik