Belföld

Intenzív havazás az északi országrészben

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 12. 28. 21:01

A nagy mennyiségű csapadék és a nagyon alacsony hőmérséklet miatt a fő- és mellékutakon egyaránt nehezebb a közlekedés.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerint az ország északi területein kialakult intenzív havazás már Fejér megyét is elérte. A cég a havazásban érintett helyeken majdnem a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is rendelt az utakra, így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több száz gép dolgozik, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban végzik feladataikat. A nagy intenzitású havazás miatt a takarítás rendkívül idő- és energiaigényes, ezért amíg nem szűnik meg a havazás, nem várható gyors javulás a közlekedésben – közölte a társaság.

További nehézséget okoz, hogy a fagypont alatti hőmérsékletben a síkosságmentesítésre kijuttatott szóróanyag olvasztó hatása csak később érvényesül, a sózás viszont -8 fok alatt hatástalan. Ezért a cég érdesítő anyagokat, homokot, apró kőzúzalékot, salakot, illetve ezek sóval kevert változatát szórja az utakra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra az intenzív havazásban érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van, de indulás előtt akkor is tájékozódjanak az utak állapotáról. A téli útviszonyok között pedig különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég megyei diszpécserszolgálatain kívül a társaság Útinform szolgálatától, a www.kozut.hu oldalon lehet tájékozódni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.