Belföld

Tartósan magas vízállás várható a Tiszán

Tiszacsermelytől a Tisza-tóig, illetve a Bodrogon, a Taktán és a Tarnán elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője elmondta: a Tiszán az olvadás és az esők hatására a felső szakaszon árhullám alakult ki. Tiszabecsnél már bekövetkezett a tetőzés és megkezdődött az apadás. A következő napokban folytatódik az újabb árhullám levonulása, amelynek hatására a vízszintek tartósan magasak maradnak. Tokaj és Tiszakeszi között a tetőző vízállások a másodfokú készültségi szintek közelében alakulnak majd.

A jelenleg apadó Közép-Tiszán egy kisebb árhullám várhatóan újra a néhány nappal ezelőtti tetőzés szintjére duzzasztja majd a vízszinteket – tudatta a térség Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósága. Valamennyi védelmi szakaszon, összesen 640 kilométeren elsőfokúnál magasabb árvízvédelmi készültséget tartanak fenn. Harmadfokú riasztás a Hortobágy-Berettyón, a Tiszán, a Zagyván és a Tisza-tavon, összesen 465, míg másodfokú a Hármas-Körösön, a Zagyván és a Hortobágy-Berettyón, 175 kilométeren van érvényben.

A Tiszán levonuló nagy árhullám jelenleg Tiszaugnál tetőzik, alatta a folyó még árad. A Tisza középső szakaszán hétfőn reggel lassan apadó, de továbbra is a harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállásokat mértek. Az előrejelzések alapján a Felső-Tiszáról érkező árhullám Kiskörénél két nap, Szolnoknál három-négy nap múlva megfordítja a folyó addigi apadását, és az előző árhullám maximális szintjének közelében tetőzik, ez Szolnoknál 850 centiméter körül volt.

Az igazgatóság a jeges árvíz ellen elsőfokú készültséget rendelt el hétfőn reggel 8 órától a Tisza-tó menti szakaszon.

A Bodrog kárpátaljai mellékvizein mérsékelt nagyságú árhullámok alakultak ki, az Ondaván és az Ungon már bekövetkeztek a tetőzések, a Latorca tovább árad. A hazai folyószakaszon is gyengén áradó vízmozgás jellemző, a vízállások az elsőfokú készültségi szint felett vannak. A következő időszakban további áradásra kell felkészülni, a vízállások tartósan az elsőfokú készültségi szint felett maradnak, de várhatóan nem érik el a másodfokú riasztásnak megfelelő értéket – ismertette a szakember.

A Sajó külföldi vízgyűjtőjén apadó vízállások jellemzőek. A hazai folyószakaszon Sajószentpéternél hétfőre virradóra a harmadfokú készültségi szint (350 centiméter) alatt, 310 centiméteres vízszinttel tetőzött a folyó. Az alsó folyószakaszon Felsőzsolcánál 340 centiméter körüli tetőzési értékre számítanak – tudatta az osztályvezető.

Beszámolt arról, hogy a Bódva felső szakaszán magas mederteltségek mellett lassan apadó, míg a folyó középső és alsó szakaszán lassan áradó vízmozgás a jellemző. A Tarnán kialakult árhullám tetőzése Tarnaméránál és Tarnaörsnél is bekövetkezett. A vízfolyáson és annak mellékvízfolyásain teljes hosszban apadás tapasztalható.

A Hernádon – a vízgyűjtő nagyobb átlagos magassága és a ruzsini víztározó csekély telítettsége miatt – nem valószínű jelentős árhullám kialakulása, de Gesztelynél a vízállás megközelíti az elsőfokú készültségi szintet.

A következő héten egyre hidegebb és nagyrészt száraz időjárás várható, így az árhullámok vízutánpótlása jelentősen csökken majd – jegyezte meg Csont Csaba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik