Belföld

94 százalékban telítettek a hajléktalanszállók

A december közepi adatok szerint idén 40-en haltak meg kihűlés miatt, ez a szám azóta emelkedett.

Körülbelül 94 százalékban telítettek jelenleg a hajléktalanszállók országszerte – tudta meg a Független Hírügynökség Matlári Ferenctől, a Menhely Alapítvány munkatársától.

Pár nappal korábban az enyhe időjárás miatt csökkent a telítettségük azoknak a hajléktalanszállóknak, amelyeknél a jelentkezőknek nem kell különös feltételeknek megfelelniük: a férőhelyek foglaltsága akkor 91 százalékosra esett vissza, viszont a december 25-én érkezett csapadékos, szeles időjárás többeket váratlanul ért, így ismét egyre többen mentek a befogadóhelyekre. Vannak olyan területek is, ahol száz százalék felett van a szállások telítettsége: ide sorolható Vas, Tolna, Békés és Hajú-Bihar megye.

A legutóbbi, december közepén összesített adatok szerint 40 ember halt meg kihűlés miatt az országban. Ez a szám azóta nőtt, pontos adatokat azonban egyelőre nem lehet tudni.

A Menhely Alapítvány munkatársa beszámolt arról is, hogy – ahogy az az ünnepek idején jellemző – több hívás érkezett diszpécserszolgálataikhoz. Többen azért telefonáltak, mert adományt szerettek volna adni: ők javarészt ételt és ruhákat ajánlottak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik