Belföld

Belvízrekord Békésben

Több mint egy négyzetkilométerrel nagyobb a belvízzel elöntött területek nagysága Békésben mint a rekordnak számító 1999-es esztendőben - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint ugyanis vasárnapra 598.1 négyzetkilométert öntött el a belvíz, és ez több mint egy négyzetkilométerrel haladja meg az 1999-es rekordot. A térségben 184.65 négyzetkilométer vetés, 243.25 négyzetkilométer szántó, valamint további rét és legelő, valamint egyéb művelés ághoz tartozó terület áll víz alatt.

A szivattyútelepek egy nap alatt 4 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba, s december eleje óta már 154 millió köbméter vizet vezettek el.

Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából továbbra is kettőben harmadfokú, hétben másodfokú, míg egyben elsőfokú a készültség.

A vízügyi szervezet a hét utolsó napján ismét üzembe állította a Szarvas-Békésszentandrási-holtágnál ideiglenes jelleggel telepített 10 szivattyútelepet is.

A Körösökön egy nap alatt nem változott a riasztás szintje. Még mindig 22 kilométeren van érvényben másodfokú, és 124 kilométeren elsőfokú árvízvédelmi készültség.
A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napig a Körösök vízrendszerében jelentős mennyiségű csapadékra nem kell számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik