Belföld

Árvíz-belvíz – A Közép-Tisza vidéken már minden folyón készültség van

A Zagyván és a Körösökön elindult újabb árhullámok miatt immár a Tiszán és valamennyi mellékfolyóján védelmi készültséget tart fenn.

Lovas Attila, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig) védelemvezetőjének tájékoztatása alapján az elmúlt 24 órában a Tisza felső vízgyűjtőin átlagban jelentős, 20 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék esett, így újabb árhullám indult el a folyón, amely elérte Tiszakeszi térségét.

Az árhullám jelenleg Tiszaugnál tetőzik, 728 centiméterrel. Alatta a folyó még árad. A Tisza középső szakaszán vasárnap reggel lassan apadó, ám továbbra is a harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállásokat mértek: Szolnoknál ez az érték 844 centiméter volt. Az áradás napi üteme Tiszaug alatt várhatóan 5-15 centiméter lesz, Tiszafüred és Szolnok között pedig a következő 24 órában 5 és10 centiméter közötti apadás várható. A Tisza középső szakaszáról 10-20 százalékos jégzajlást jelentettek.

A Zagyva és Tarna végig árad. Az előbbi mellékfolyó tetőzése Jászteleknél az előzetes számítások szerint 450-490 centiméter körül várható. A Zagyván elindult újabb árhullám miatt szombaton a Köti-kövízig elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a folyó jobb és bal partján, Újszász-Szászberektől Jászberényig. A Hármas-Körös mellékágain is folyamatos vízszintemelkedés figyelhető meg, a Hortobágy-Berettyó azonban a felső szakaszon már apad.

Harmadfokú riasztás van a Hortobágy-Berettyón, a Tiszán és a Tisza-tavon. A tartósan magas vízállás miatt egyre nagyobb területen jelentkeznek az árvízi jelenségek. Fakadóvíz pillanatnyilag 72 kilométeren, talpszivárgás közel 10 kilométeren, míg szivárgó víz 5,3 kilométeren észlelhető. Az árvíz eddig108 hektár mentetlen területet öntött el.

A lakott területek, illetve épületek védelmére több helyen is szivattyúznak. Hasonló munka folyik immár a milléri, a szórói, valamint a Tiszaroff-felsőn lévő gátőrház mentesítése érdekében is. Emellett folytatják a szakemberek Szolnokon a belvárosi “százlábú” híd nyílásaiból az árhullámmal érkezett uszadék eltávolítását, mivel az a várható fagyok miatt lefolyási akadályokat képező jégtorlódást okozhat. Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 851 fő vett részt.

Az elmúlt napok enyhe időjárása és a lehullott csapadék hatására az igazgatóság területén tovább nőtt a belvízzel elöntött terület, jelenleg 48100 hektár áll víz alatt. Ebből Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 41 825 hektárt borít belvíz, mely egy Kunmadarastól délre fekvő tanyán mintegy 1000 birkát is veszélyeztet. Az állatok és a tanya védelme érdekében vasárnap a vízügyesek munkagépekkel elkezdték egy védősánc kialakítását a tanya körül, az összegyűlt belvizet pedig egy közeli csatornába vezetik.

Szombat reggel óta a szivattyútelepek üzemórái megemelkedtek, a 36 stabil és 8 mobil szivattyú összesen mintegy 3,6 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, melyek telítettsége eléri a 80-100 százalékot.

Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) működési területén 797,5 négyzetkilométert borít belvíz, ebből 263 négyzetkilométer vetés, 238,5 pedig szántó – mondta Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna ügyeletvezető.

A közelmúltban 2000 januárjában volt a legmagasabb, 1080,5 négyzetkilométer az elöntött területek nagysága az igazgatóság területén.

A belvíz gyorsabb levezetése érdekében a 31 munkagéppel folyamatosan tisztítják a főcsatornákat. Harminc szivattyútelepen – másod- és harmadfokú készültség mellett – naponta 4,8 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe. A védekezésben 217 fő vesz részt.

Az Alsó-Tisza vidékén valamennyi vízgazdálkodási társulásnál másodfokú készültség mellett folyik a védekezés. Harminchat településen első- vagy másodfokú, Csanyteleken továbbra is harmadfokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben – közölte a szakember.

Kidőlt egy vályogház átnedvesedett fala vasárnap Tiszaeszláron. A lakhatatlanná vált épületből egy embert kellett kiköltöztetni. Az ingatlan idős tulajdonosának elhelyezéséről a helyi polgármesteri hivatal gondoskodik. Ez már a második ilyen eset vasárnap Szabolcsban: Újfehértón egy háromtagú családot kellett kiköltöztetni, mert házuk – belvíz miatt átnedvesedett – falai kidőltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik